Helyi hírek 2019. november 18. 11:30

Ősi hangok egy modern fővárosban

Képgaléria
Ősi hangok egy modern fővárosban
Bár a Kazah Köztársaság területét tekintve a kilencedik legnagyobb ország a világon, sokak számára ismeretlen és titokzatos marad. A titkok feltárásában segített élménybeszámolójával Fődi Ágnes november 14-én Ősi hangok egy modern fővárosban címmel tartott élménybeszámolójával a Hattyúházban. Közreműködött Zsirmik István (doromb).

Az előadáson megtudhattuk azt is, hogy az ország északkeleti részén (saját legendáik szerint közel 1500 éve) él a madjarok törzse. A szétszórt, laza településformákon kb. 2000 család tartja magát madjarnak, bár nyelvük már kazah. Az utóbbi évtizedeket leszámítva nem tudtak arról, hogy rokon népeik lehetnek. A 90-es években   (magyar kutatók közreműködésével) elvégzett genetikai vizsgálatok szerint a génmarkerek kontrollcsoportokkal történt összehasonlító vizsgálatai alapján az alföldi magyarsággal állnak legközelebbi genetikai kapcsolatban.

Napjainkban Kazahsztán tiszteletreméltó helyet foglal el a nemzetközi közösségben. Az ország, amely Nyugat, illetve Európa, és Kelet, illetve Ázsia keresztútjain, az eurázsiai térség centrumában helyezkedik el a régió hídjaként egyre növekvő szerepet játszik a terület politikai, gazdasági és kereskedelmi, kommunikációs életében, turisztikai célként és tranzit-országként egyaránt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!