Hirdetés
Helyi hírek 2019. november 16. 07:30

Folytatódik az együttgondolkodás

Képgaléria
Folytatódik az együttgondolkodás
A Bács-Kiskun Megyei Polgármesterek Szakmai Fórumának második, november 15-i záró napja sem szűkölködött hasznos előadásokban érintve a közigazgatás, a gazdaság és a környezetvédelem számos területét.

E-személyiről működtethető intelligens kerékpártárolók, gyalogátkelőhelyek és vizesblokkok, mozgásérzékelő LED utcai közvilágítás, digitális ingatlannyilvántartó rendszer, napelemes okos padok és tantermek. Bár úgy hangzik, de ez már nem a távoli jövő. A ország első okos városa van ugyanis készülőben Monoron, amely izgalmas, várhatólag 2020 augusztus végére elkészülő projektről a város polgármestere, Darázsi Kálmán mesélt a hallgatóságnak.

Ésik Róbert, a HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója beszámolt az ügynökség befektetésösztönzési munkájáról és igyekezett azt a településvezetők szemszögéből is megvilágítani. A HIPA ugyanis nemcsak befektetők felkutatásával foglalkozik, de külföldi és hazai vállatoknak is segítséget tud nyújtani technológiai fejlesztések vagy eszközalapú beruházások esetén. Arra ösztönözte a településvezetőket, hogy osszák meg velük, ha van ajánlható ipari környezetük, gazdasági övezetük.

Szinte minden településen gondot okoz a csapadék- és szennyvizek hasznosítása, amelyre kiváló és természetközeli megoldásokat vázolt Dittrich Ernő, a Hidro-Consulting Kft. ügyvezetője. A 15 éves kutatási eredményeket magába foglaló technológiák nemcsak a szennyvizek, de a felszín alatti vizek és csapadékvizek helybentartására és újrahasznosítására is alkalmasak. Számos jó példa mellett bemutatta a Bugacpusztaházán nemrégen átadott, természetközeli szennyvíztisztító berendezést. Toldi Csaba és Szépe Ferenc, a Dongér-Kelőér Egyesület nevében osztotta meg a résztvevőkkel a vízvisszatartás területén, Jászszentlászlón elért eredményeiket.

A sokféleségre törekedve szóltak ma előadások – a fentieken túl – a területrendezés aktualitásairól, a megyei és települési önkormányzatok közös fejlesztési lehetőségeiről és a megyei toborzási és érdekvédelmi rendszerről is. A megyei jegyzők – a csütörtöki naphoz hasonlóan – pénteken is külön szekcióban juthattak munkájukhoz szükséges információkhoz.

A szakmai információcserén túl, amely elengedhetetlen egy településvezető számára munkája során, hasznos és előremutató baráti beszélgetésekkel is gazdagodva térhettek haza megyénk polgármesterei. A most megrendezett fórum remélhetőleg jó alapot ad ahhoz, hogy amint az elmúlt öt év során, úgy az előttünk álló évek alatt is a megyei önkormányzat és a települések vezetői együtt gondolkodva és cselekedve érje el megyénk további fejlődését.

 

Kövessen minket a Facebookon is!