Helyi hírek 2019. november 17. 13:00

Titkok a levéltárból – A Constantinum második világháborús veszteségei

Titkok a levéltárból – A Constantinum második világháborús veszteségei
A Kalocsai Iskolanővérek kiskunfélegyházi fiókházát, a Constantinum épületét 1944 őszén vette igénybe először a német, majd később az orosz hadsereg. A hadikórházként, majd fogoly-elosztóként használt épület csak 1946 nyarán szabadult fel az orosz lefoglalás alól. A korábban legalább ezer tanuló befogadására alkalmas intézet teljesen kifosztva került vissza a nővérek használatába.

Az iskolakomplexum belső berendezése, az ebédlő, a tankonyha és az internátus (kollégium) összes felszerelése megsemmisült, odalett a szertárak és könyvtárak csaknem egész állománya. Súlyosan megrongálódott a tetőszerkezet, hiányoztak az ajtók, az ablakkeretek és az ablaküvegek, a kilincsek, a zárak, a vízvezeték‑szerelvények és villanyfelszerelések.

A veszteség nagyságrendjét jól szemléltetik a következő – korántsem a teljességre törekvő – adatok: Thonett‑székből 1781 db hiányzott, iskolapadból és tanulópadból összesen 200. Az oroszok elvittek egy zongorát, két harmóniumot, 330 fehér vaságyat, 12 varrógépet. Eltűnt 96 csillár, 100 ajtótokkal együtt, 990 alsó ablakszárny, 181 villanykapcsoló, 529 ablaktábla, 70 négyzetméternyi WC‑válaszfal, 37 WC‑kagyló víztartállyal együtt, 236 folyóméternyi vízlevezető csatorna, 5 fürdőkád, 52 kályha és kályhacső.

A mezőgazdasági lányközépiskola tangazdasága is károsult, komoly berendezések és szerszámok tűntek el a baromfitelepről, a tanyagazdaságból és a bulgárkertből is (keltetőgépek, önműködő etetők, igáskocsik stb.). A veszteséglista valószínűleg korábbi szobaleltárak alapján készülhetett, annyira pontos például a tankonyha felszerelésének felsorolása. Innen többek között habrolósütő, tarhonyarosta, derelyevágó, kuglófforma, quodlibet (paradicsompasszírozó), timbálé (rétegzett ételek készítéséhez használt magas oldalú sütőedény), valamint gáz- és villanytűzhely hiányzott.

Egy 1946‑os összesített, 10 oldalas kimutatás szerint a Constantinumot ért háborús károk meghaladták a 710 ezer forintot, pedig ez a lajstrom nem is tartalmazta az intézet élelmiszerkészlet és élőállat veszteségét, továbbá a 60 nővérre berendezett klauzúra felszerelésében, valamint a nővérek személyes ingóságaiban (pl.: ruha- és ágyneműkben) keletkezett károkat.

Ónodi Márta

 

Kövessen minket a Facebookon is!