Helyi hírek 2019. november 20. 13:00

Csobogó – egy köztéri alkotás sorsa

Csobogó – egy köztéri alkotás sorsa
Az idők örvényéből az 1970-es évek legvége, a 80-as évek eleje bukkan fel, amikor lassan körvonalazódni kezdett egy elképzelés, hogy a Béke térre egy nagyobb méretű képzőművészeti alkotást helyezzenek.

1981 tavaszán az akkori Városi Tanács a műtárgy tervezésére és kivitelezésére a félegyházi származású Kovács Ferenc szobrászművészt kérte fel. Egy év telt el, és a díszkút elkészült.  

A Munkácsy-díjas alkotónak van a városunkban a legtöbb köztéri alkotása, mégis lassan kicsúszott az itteni emberek tudatából annak ellenére, hogy voltak, akik ezzel ellentétes küzdelmet folytattak. Jelentősebb kiskunfélegyházi kiállítása mindössze 1972-ben volt, igaz 1985-ben az akkori HMO udvarán is találkozhattak munkáival azon kevesek, akik életének utolsó tárlatára kíváncsiak voltak.

Kovács Ferenc szobrászművész művészete a realizmusból elindulva jelentős stílusváltozáson ment át, s vált egyedivé. Organikus jellegű alkotásai, térplasztikái ettől kezdve önálló életet élő, tiszta építmények lettek. A műveiben lévő ritmus, az érzelmektől vezérelt erővonalak, a gyűrődések és metsződések a természettel folytatott állandó társalgásának hű lenyomatai lettek.



Ahogyan a könyveknek, úgy a műtárgyaknak is megvan a maguk sorsa. Teltek az évek, az évtizedek, s a Béke téri „Káposzta” eredeti funkcióját jócskán feledve megkopott, belesimult a mindennapok fásult, szürke aszfaltvilágába. Koszolódott, rombolódott, néha működött, de inkább nem. Csipkerózsika álmából csak a Zöld város projekt tudta felébreszteni.

Szerencsére a Csobogó, amely hozzáértő kezekben újjászületett, és haladva a kijelölt útján elfoglalhatta új helyét ott, ahol az addiginál jobban szolgálja majd az arra járók pihenését. Az emberek köréje ülhetnek, hallhatják a csobogó víz hangját és még az esti fények is segítik a kellemes hangulatot.  A körülötte lévő növényzettel kiegészítve reméljük, hogy a Csobogó sokáig betölti küldetését, és ezen a terecskén is hirdeti Kovács Ferenc művészetét.

Természetesen sok múlik a félegyháziakon, a lakosságon is, mert amellett, hogy folyamatosan tisztán kell tartani, vigyázni, óvni kell ezt az újjávarázsolt, szép műtárgyunkat, csak remélni tudjuk, hogy békére hangolja mindazokat, akik helyet foglalnak körülötte.

Mert mindenkinek meg kell értenie: megvédeni a barbárságtól kell szobrainkat.


R. F.

 

Kövessen minket a Facebookon is!