Helyi hírek 2019. november 21. 17:30

Emléktábla a néprajzkutatónak, a város díszpolgárának

Képgaléria
Emléktábla a néprajzkutatónak, a város díszpolgárának
Emléktáblát avatott a Huszka József Hagyományőrző Egyesület névadójuknak, a rajztanár, néprajzkutató, műgyűjtő, a város díszpolgára tiszteletére, a róla elnevezett téren november 20-án, a volt zeneiskola homlokzatán.

A hagyományőrző egyesület azzal a céllal jött létre a kétezres évek elején, hogy ápolja a méltatlanul elfeledett díszpolgár emlékét. Az emléktáblát Molnár István képzőművész készítette.

Az emléktábla leleplezésekor Kollár László önkormányzati képviselő elmondta, hogy a civil szervezet tevékenységével párhuzamosan a Huszka József Baráti kör lelkes hagyományőrzői is hasonló célokat fogalmaztak meg. Tagjainak köszönhető például, hogy Félegyháza 2007-ben díszpolgárrá választotta Huszka Józsefet, és róla nevezték el az egykori Marx teret. Hozzátette, a téren egy Huszka-szobrot is szerettek volna felállítani, végül kompromisszumos megoldásként született meg a Huszka József portréját formázó dombormű és az emléktábla ötlete, amelynek megvalósítására pályázatot írtak ki. Jövőre, miután az épület homlokozta is megújul, egy gigantikus méretű épületfreskó is készül az emléktábla fölé, amely egy félegyházi szűr mintát formáz majd – tette hozzá.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!