Kitekintő 2014. január 24. 10:14

Megyei szintű fejlesztési ügynökség jön létre

Megkezdte az egyeztetéseket a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (DARFÜ Nonprofit Kft.) jövőjéről a három Dél-alföldi megye vezetője. Ennek keretében Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye közgyűlésének elnöke együttműködésük keretében 2014. január 21-én összdolgozói értekezletet tartottak a szervezet székhelyén, Szegeden. Összhangban a megyék területfejlesztési feladatkörével, a szervezet 2014. január 1-től került a három megyei önkormányzat irányítása alá.

Az elmúlt hét év gyakorlatához viszonyítva változik a magyar támogatáspolitika a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban. Ennek egyik fontos eleme, hogy a fejlesztéspolitika helyi szintjévé a régió helyett a megye válik.

A tervezés után mostantól a lebonyolítással foglalkozó intézményrendszer tekintetében is hatásköröket kapnak a megyék: a Területfejlesztési Törvény szerint a Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-k a területileg illetékes megyei önkormányzatok tulajdonába kerültek 2014-től. A változás következtében a DARFÜ Nonprofit Kft. Bács-Kiskun, Békés és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös tulajdonába került.

A folyamat során jelenleg a tulajdonjog átadás-átvétele zajlik, amit a székhely szerinti, azaz a Csongrád Megyei Önkormányzat koordinál. Ezzel párhuzamosan a három megyei közgyűlési elnök folyamatosan egyeztet egymással, a felek minden kérdésben közös álláspontot képviselnek: a tulajdonjog, azaz a kft. üzletrésze három egyenlő arányban kerül elosztásra. A döntést a megyei közgyűléseknek is jóvá kell hagyniuk.

A változás része, hogy a jelenlegi szegedi székhely mellett a jövőben a másik két megyeszékhelyen is működik majd irodája az ügynökségnek, így a pályázóknak a jövőben Kecskeméten és Békéscsabán is lesz lehetőségük a személyes ügyintézésre. A változások célja, hogy a pályázati információk, az ügyintézés, közelebb kerüljön a fejlesztésekben érdekeltekhez, a pályázókhoz.

Az elképzelések szerint a jövőbeli feladatokat is a meglévő szakembergárda látná el. A szervezeti keretek végleges pontosítására az operatív programok elfogadása után kerül sor.

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél az átszervezés alatt is folyamatos a feladatellátás, mivel a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban indult programokkal kapcsolatban jelenleg vannak folyamatban lévő eljárások, valamint megkezdődött a felkészülés a következő európai uniós fejlesztési ciklusra.

                    Magyar Anna                                                                Bányai Gábor

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke                       a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

 

     Farkas Zoltán

                                                        a Békés Megyei Közgyűlés elnöke

Kövessen minket a Facebookon is!