Helyi hírek 2019. november 25. 11:30

Állandó kiállítás mutatja be űrhajósunk emlékeit - videóval

Képgaléria
Dr. Magyari Béla félegyházi születésű űrhajós életútját bemutató tárlat nyílt a Kiskun Múzeumban. A kiállítás anyagát – több mint háromezer darabos gyűjteményt – a család a városnak ajándékozta. Ennek köszönhető, hogy újabb állandó kiállítás gyarapítja a múzeumi látnivalókat. A megnyitón Csányi József polgármester és Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára mutatta be az űrhajós pályafutását. A család felajánlását Mészáros Márta, a múzeum igazgatója köszönte meg.

Dr. Magyari Béla különleges helyet foglal el a kiskunfélegyháziak szívében, hiszen itt született, innen indult és a város díszpolgára lett. Gyakran visszajárt szülővárosába, és halálhíre mindenkit megdöbbentett.

A tárlat megnyitóján Csányi József polgármester személyes emlékeit is felidézte. Azt, amikor kisgyermekként 1981-ben találkozott először Magyari Bélával a Bajcsy iskola udvarán, ahol Farkas Bertalannal közösen két fát ültettek,
amelyek még ma is ott állnak.

– Városunk életében Magyari Béla volt az, aki megvalósította a nagy álmot, eljutott  azokba a magaslatokba, ahová mindannyian szerettünk volna. Magyari Béla Félegyháza történetéhez olyan szeletet tudott hozzáadni, ami egész életünket meghatározza, ő  valós példakép – hangsúlyozta Csányi József.

Erdélyi Lajos így méltatta: – Dr. Magyari Béla ezredes, vadászpilóta, űrhajós olyan ember, olyan katona volt, aki példát mutatott szakmaiságával és elhivatottságával. Ott emlékezünk rá, ahonnan elindult, Kiskunfélegyházán. Ez a város volt számára a kezdet és a végső állomás is. Itt kezdett el vitorlás repülőzni, itt fogalmazódott meg benne, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Szívesen jött szülővárosába, ahol szeretettel és tisztelettel fogadták, ahol örök elsőként ünnepelték. Szorgalmas, kitartó és elhivatott ember volt. Fiatal kora miatt a vitorlás repüléshez szükséges vizsgákat szülői és központi engedéllyel tette le. Néhány év múlva már a magyar légierő repülőtisztje, majd első osztályú vadászrepülője lett. 1977-ben 94 társával együtt jelentkezett az űrhajós kiképzéshez szükséges orvosi kiválasztásra. Végül ketten kezdhették meg a felkészülést Csillagvárosban 1978 márciusában. Felettesei és társai szerint is kiválóan helyt állt. Emberi nagyságát jelzi, hogy méltósággal viselte, amikor nem őt, hanem társát, Farkas Bertalant választották az űrrepülésre. A két év csillagvárosi felkészülést úgy fogta fel, mint jutalmat az elvégzett munkáért. Megérdemelten jutott el a küszöbig, de nem rajta múlt, hogy azt nem léphette át. Tudásvágya később is hajtotta, mérnöki diplomát, majd doktori címet szerzett. Szenvedélyét, a repülést , az űrkutatást előadásokon, publikációiban népszerűsítette.

Farkas Bertalan űrhajós társára visszaemlékezve elmondta, hogy 16 éves koruk óta ismerték egymást, barátságuk az utolsó pillanatig kitartott. Mindkettőjüknek fantasztikus élmény volt, hogy mindketten bekerültek Csillagvárosba, az oroszországi űrhajós kiképzőközpontba. Együtt tanultak, együtt repültek, de azt mindketten tudták, hogy az űrbe már csak egyikük juthat fel. Annak ellenére, hogy engem választottak, a barátságunk örökre megmaradt. Éppen ezért a világűrből visszahozott kapszulákat nagy tisztelettel ajándékozta neki  tette hozzá.

Magyari Béla 2018. április 23-án, 69 évesen hunyt el. Hamvait repülőgépről szórták szét a kiskunfélegyházi repülőtér fölött, ahonnan először szállt fel. Emlékét nemcsak a reptérről szerzett csipetnyi föld őrzi, hanem április óta a Kistarcsán ültetett Űrfánál tábla is. Augusztusban pedig a Fiumei úti temető katonai parcellájánál avattak tiszteletére emléktáblát.


s. r.


Fotó: Fantoly Márton

Videó: Magyar Honvédség
 

Kövessen minket a Facebookon is!