Helyi hírek 2019. november 25. 16:00

Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!

Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
„1848-49 emlékezete a kultúra különböző regisztereiben” címmel rendezett Budapesten kétnapos tudományos konferenciát a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Az előadások, a Legenda, kultusz, kegyelet, a Petőfi-képek, Politika és Fikció, Klasszikusok kicsit másként – Kultusz és pedagógia, Szövegemlékek, Kultusz a színpadon, Mások szemével témakörökben hangzottak el.

A konferencián Margócsy István „A Petőfi élete és halála körüli legendák”-at ismertette, az érdeklődők meghallgathatták E. Csorba Csilla „Van-é jel síri faágon, - Mutatni, hol pihensz?” Petőfi végórája, feltámadása a képzőművészet tükrében című előadását. Napjaink iskolai Petőfi oktatásáról (Petőfi tanítása – a Petőfi- kultusz tanítása, János vitéz az iskolában) Fenyő D. Györgyöt és Z. Kovács Zoltánt hallhattuk. Szabó Roland „A Petőfi emlékezet a digitális nemzedék oktatásában, vagyis a digitális bennszülöttek márciusa”, címmel napjaink aktuális tanítási formáját taglalta.

A konferencia résztvevői megtekinthették a három teremben október végén megnyílt „Bolyongó üstökös, A Petőfi-kultusz alakváltozatai” című kamara kiállítást, amely arra keresi a választ, hogyan alakult-változott Petőfi, a költő alakja a nemzeti emlékezetben az elmúlt 170 évben.

A kiállításon a látogató ritkán bemutatott fotó- és filmváltozatok mellett Madarász Viktor, Thorma János, Hegedűs László, Rudnay Gyula, Csók István, Kondor Béla alkotásaiban gyönyörködhet.

A tárlat méltó kiegészítése a nemrégiben újra rendezett „Ki vagyok én? Nem mondhatom meg…” című, állandó Petőfi kiállításnak.

Tiszta szívből javasolom Petőfi Sándor, városunk szülötte emlékének hódolva a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum felkeresését, a kiállítások megtekintését!

Dr. Tarjányi József

Grafika: A Petőfi konferencia meghívójának címlapja

 

Kövessen minket a Facebookon is!