Helyi hírek 2019. november 28. 14:00

Készítsünk gyertyát kreatívan!

Képgaléria
Készítsünk gyertyát kreatívan!
A karácsonyi készülődés ötletes ajándékok megvalósítása jegyében is eltelhet. Készíthetünk ajándékokat szeretteinknek újrahasznosítható alapanyagokból egy kis kreativitással, utána olvasással.

Magyari-Benkő Gabriella művésztanárként dolgozik a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában. Végzettsége szerint kürtöt és furulyát tanít. Mindig is érdekelte a barkácsolás és a kézműveskedés. Mint sokan mások ő is többféle házi praktikát gyakorol otthon a család örömére, főleg az újrahasznosítás jegyében (szórólapból font kosarak, és konzervdobozból készített asztali ceruzatartók készítése, gyártása). A gyertyakészítés is éppen így alakult ki körülbelül egy éve.

– Már egy ideje gyűjtögettem a leégett gyertyák maradékait, és az Interneten láttam meg, hogy milyen sokféle módon lehet a maradék viaszból szép új gyertyákat készíteni. Az elmúlt egy évben nagyon sokat tanultam a gyertyakészítésről és sok mindent ki is próbáltam. Ebben nagy segítségemre voltak magyar és külföldi gyertyakészítő mesterek, akikkel a közismert közösségi oldalakon ismerkedtem össze. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, tanulunk egymástól.

– A gyertyakészítés megfelelő alapanyagok nélkül nem valósulhat meg. Mit kell beszerezni hozzá?

– Fő alapanyagom a paraffin, amit színezek, illetve illóolajjal illatosítok. Préselt virágokkal, gyógy- és fűszernövényekkel, illetve rizspapírral és szalvétával, fényképekkel és márványozó technikával is díszítek gyertyát. Emellett új alapanyagokkal bővült a tárházam ősszel: méhviaszból készülnek mártott, formába öntött, illetve lapból sodort gyertyák, valamint szójaviaszból készítek aroma gyertyákat. A méhviasz áldásos hatását sokan ismerik és szeretik, elsősorban a természetessége és a levegő tisztító hatása miatt, és nem utolsó sorban isteni mézhez hasonlító illata miatt is közkedvelt. A szójaviasz még nem annyira közismert alapanyaga a gyertyának, pedig a méhviaszhoz hasonlóan a szójából készített viasz is 100%-ban természetes anyag, ráadásul teljesen vegán, ugyanis a szójababból préselik ki. Semmilyen káros anyag kibocsátása nincs, ajánlott kisgyermekek szobájában, mert alacsonyabb hőfokon ég, mint a paraffin, illetve nem terheli a levegőt. A belekevert illóolaj egyenletesen oszlik szét és illatozza be a szoba levegőjét.

– Mennyire népszerűek az egyedik, illatos gyertyák? Hol használhatóak fel?

– Nem csupán díszként, vagy illatforrásként lehet a gyertyát használni, hanem szertartások eszközeként is. Több spirituális vezető is megkeresett már, hogy készítsek nekik gyertyákat. Így volt alkalmam csakra gyertyákat, angyal gyertyákat, és egyéb speciális spirituális használatra készült gyertyát készíteni.

– Hol lehet megtalálni téged és az egyedi gyertyáidat?

– Az első megnyilvánulásom kézművesként a Karácsonyi Kézműves Kiállítás és Vásár volt 2018. decemberben a Móra Ferenc Művelődési Központban, ahol sokan vásároltak a gyertyáimból. Idén találkozhattatok velem a Libafesztiválon, a Mezgé Pikniken, az Őszi Virágvásáron, illetve jelen leszek a 2019-es Karácsonyi Kézműves Kiállítás és Vásáron a Móra Ferenc Művelődési Ház aulájában.  Kecskeméten a Hírös Agórában a Family Festen is leszek, ahol nem csak vásárolni lehet tőlem, hanem ki is próbálhatják a kicsik és nagyok egyaránt, hogyan lehet gyertyát díszíteni. Felmerült már többször is egy gyertyakészítő workshop is, ez még egyeztetés alatt áll. Sajnos a 2019-es évben nem jutott rá idő, hiszen főállású zenetanár és aktív zenész vagyok, több együttesben játszom és ebben a szakmában az advent időszak elég sűrű az elfoglaltságokat, illetve a koncerteket illetően.

– Hogyan álljunk neki a gyertyakészítésnek?

– Kreatív ajándékként remekül lehet otthon gyertyát önteni. Ahogy én is kezdtem; maradék viasz darabokból. Szükség van egy lábasra, amibe vizet töltünk, abba pedig egy üres tiszta konzervdobozt teszünk. A konzervdobozba helyezzük a viasz darabokat, majd melegíteni kezdjük a vizet. A felolvadt viaszba tetszőleges színű zsírkrétát teszünk, hogy megszínezzük, tehetünk bele illóolajat is. Majd ezt a meleg folyadékot egy előre elkészített üvegpohárba öntjük, amibe előzetesen helyeztünk egy kanócot középre. Megvárjuk, hogy kihűljön, és tetszés szerint csomagolhatjuk, díszíthetjük. Szívesen adok tanácsot bárkinek. Megtalálhattok facebookon és Instagramon egyaránt.

Kép, információ: Magyari-Benkő Gabriella

G. Z. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!