Helyi hírek 2019. november 28. 16:00

A parkolási és szemétszállítási anomáliák is szóba kerültek a közmeghallgatáson

Képgaléria
A parkolási és szemétszállítási anomáliák is szóba kerültek a közmeghallgatáson
Közmeghallgatást tartott Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete november 27-én, szerdán 16 órakor. A városháza dísztermében ez alkalommal az ilyenkor szokásosnál is több állampolgár és helyben érdekelt szervezet képviselője jelent meg, hogy közérdekű kérdéseiket, javaslataikat személyesen mondják el a városvezetésnek. Kérdés ezúttal sem marad válasz nélkül. A legtöbb esetben azonnali válasz érkezett, néhány kérdésben utólag, írásban kapnak kimerítő tájékoztatást az érintettek.

A megjelentek elsősorban a közlekedéssel, szemétszállítással kapcsolatos anomáliákat vetették fel, kifogásolták a december 15-én életbelépő új vasúti menetrendet, érdeklődtek a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésének esélyeiről, de szóba került az is, hogy milyen intézkedéseket tervez a város a közlekedők biztonságát veszélyeztető sövények, és a levegő tisztaságát tiltott anyagok eltüzelésével veszélyeztetőkkel szemben.

Csányi József polgármester a kérdésekre adott válaszában kifejtette: nemrégiben egyeztettek Timafalvi László rendőrkapitánnyal arról, hogy az önkormányzat és a kapitányság együttműködésével hogyan lehet hathatósan fellépni a városban tapasztalt közlekedési morál javítása érdekében, kinek mi a hatásköre.

– A gyorshajtással kapcsolatos kérdések például a rendőrkapitányság illetékességi körébe tartoznak, nekik van műszerük a sebesség mérésére, és szükség esetén bizonyítani tudják a szabálysértés elkövetését. Az önkormányzat a parkolást területén tud fellépni, akár pénzbírság kiszabásával is. A hatékonyabb munka érdekében az elmúlt hónapokban több kollégát vettünk föl a közterület-felügyelethez a városüzemeltetési osztály munkatársaként, így nagyobb létszámban tudnak eljárni többek között a szabálytalanul parkolókkal szemben. Öt évvel ezelőtt is felmerültek hasonló problémák, akkor azon az állásponton volt a városvezetés, hogy próbáljuk ráhatással, büntető szankciók mellőzésével intézni a kérdést. Sajnálatos módon ez nem volt célravezető, ezért a kapitány úrral közösen arra az elhatározásra jutottunk, hogy a jövőben a törvényben előírt módon bírságolni fogjuk a szabálytalankodókat. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk többek között a járdán kerékpározók és a forgalommal szemben parkolók kiszűrésére.

Többen szóbahozták a szemétszállítás kérdését, például azt kérve, hogy az ünnepek alatt is legyen szállítás. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatnak alvállalkozóként nincs direkt befolyása ezekre a kérdésekre, csak kérést fogalmazhat meg a szolgáltató felé. Azonban az eddigi tárgyalások eredményeként sikerült előrelépni, és már most karácsonykor, az ünnep valamennyi napján lesz szemétszállítás. Jó hír az is, hogy a jövő hét folyamán megérkeznek Félegyházára a szelektív kukák, így hamarosan elvihetik azokat az igénylők.

Az új vasúti menetrend december 15-i bevezetésétől négy InterCity nem áll majd meg Kiskunfélegyházán, és a többi érintett városban sem. Az új rendszerben ugyanis Budapest – Szeged között megálló nélkül közlekedik majd a Maros, a Napfény, a Bugac és a Hírös IC vonat. Mint a közmeghallgatáson kiderült, az intézkedés előtt nem csak az utasok, de a városvezetés is értetlenül áll. Csányi József beszámolt arról, hogy Szemereyné Pataki Klaudiával, Kecskemét polgármester asszonyával is egyeztet a kérdésben, és a környező településeket, a parlamenti képviselőket is bevonva, közösen tiltakoznak az intézkedés ellen azt remélve, hogy az ésszerűtlen, és a várost kedvezőtlenül érintő elképzelést visszavonják.

A fűtésszezonban a műanyagot, szemetet eltüzelők miatt káros égéstermékekkel terhelt levegő, és a megelőzés lehetősége is egyike volt a felmerült témáknak. Ez ügyben szót kért a kiskunfélegyházi járási hivatal vezetője, aki e fórumon is arra kérte a lakosságot, hogy ha ilyet tapasztalnak, tegyenek bejelentést a Szent János tér 2. szám alatt, és hatósági ellenőrzés keretében minél előbb kivizsgálhassák az ügyet.

 

Kövessen minket a Facebookon is!