Helyi hírek 2019. november 30. 13:00 Forrás: infostart.hu - MTI

Vasárnaptól vásárolhatók meg a 2020-as e-matricák

Vasárnaptól vásárolhatók meg a 2020-as e-matricák
Vasárnaptól vásárolhatók meg a 2020-ra érvényes megyei és országos úthasználati jogosultságok, ezzel kapcsolatban foglalja össze az infostart.hu és az MTI a legfontosabb, 2020-ra vonatkozó információkat.

2016-hoz képest tavaly 24 ezerrel több, csaknem 44 ezer országos jogosultság kelt el elővételben, míg megyei jogosultságokból 2018 decemberében majdnem 78 ezret vásároltak, vagyis 21 ezerrel többet, mint előtte 2 évvel. Az elővételes megyei jogosultságok fele Pest megyei volt, majd sorrendben Győr-Moson-Sopron, Fejér és Vas megye a legnépszerűbb - mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója az előértékesítés jelentőségét azzal indokolta, hogy az éves matricák 60 százalékát ilyenkor váltják meg a közlekedők.

 • Személyesen és digitális felületeken is meg lehet váltani úthasználati jogosultságokat.
   
 • Az áruk változatlan (az éves úthasználat nyolcadik éve, a megyei jogosultságok pedig a 2015-ös bevezetésük óta nem drágulnak).
   
 • Az ematrica.nemzetiutdij.hu oldal az egyetlen elektronikus felület, amelyen kényelmi díj nélkül vásárolhatók meg az úthasználati jogosultságok. A befizetett kényelmi díjak összege tavaly 440 millió forint volt, idén pedig már az első 10 hónapban elérte a 450 millió forintot.


Újdonságok

A NÚSZ Zrt. jövőre térképes útvonal- és matricatervező szolgáltatást indít. Az alkalmazás megmutatja az ügyfeleknek a legkedvezőbb útvonalat és feltünteti az ahhoz szükséges jogosultságokat.

 • Jövőre minden üzemanyagkártyára kiterjesztik az útdíjfizetés lehetőségét.
   
 • Bővülnek a menet közbeni ellenőrzések is, több ellenőrző kocsi járja majd az utakat 2020-ban.


A tájékoztatón az is kiderült, hogy a tavalyi évhez képest 2019 novemberéig a bevételek az e-útdíjak után 18 százalékkal, az e-matricák után csaknem 10 százalékkal nőttek, az útdíjbevételek majdnem felét külföldi járművekre fizetik.

Fotó: MTI - Krizsán Csaba
 

Kövessen minket a Facebookon is!