Közélet 2014. augusztus 31. 11:50 Forrás: hirado.hu

Kevesen tudnak róla: számos kedvezményt, támogatást kérhetnek

Kevesen tudnak róla: számos kedvezményt, támogatást kérhetnek
Az ingyenes tankönyvellátás és étkezés mellett több más kedvezményre is jogosult az a szülő, akinek nehézséget okoz a tanévkezdés. A Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint azonban sokan nem is tudnak a lehetőségekről.Az önkormányzatoknak és az iskoláknak is kötelező írásos tájékoztatást adniuk arról, hogy milyen iskolakezdési támogatást kérhetnek a szülők a tanévkezdéskor - hívta fel a figyelmet a Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke. Keszei Sándor kiemelte: azok a szülők, akiknek gyermekei nem jogosultak az ingyenes tankönyvre, egy bizonyos jövedelemhatár alatt tankönyvtámogatást kérhetnek.

Az ingyenességre jogosultakon kívül azok, akik egy kicsit magasabb jövedelemmel, a minimálbér másfélszeresével rendelkeznek, kérhetik az iskolát támogatás biztosításához - hangsúlyozta. Keszei Sándor kiemelte: erre akkor van lehetőség, ha az intézményfenntartónak marad pénze, de emellett a szülők a tanszerek, köztük például a tornafelszerelés beszerzéséhez is támogatást kérhetnek - tette hozzá az egyesület elnöke.

A köznevelési törvény írja elő, hogy a tanuló, családja szociális helyzetétől függően, kérelmezheti, hogy ingyenes tanszerben (akár tornafelszerelésben) részesüljön, de azt is, hogy a szülő részletben fizethessen - magyarázta. Ezt a kérelmet is az iskolában, az osztályfőnöknek vagy az iskolaigazgatónak kell beadni, és míg korábban az önkormányzatok anyagi lehetőségeik függvényében megelőlegezték a pénzt vagy ki is fizették, addig most ezt az intézményfenntartó központok intézik.

Az iskolakezdést sok munkáltató is támogatja, többségük utalványos formában. Fontos tudni, hogy az utalványt a tanszerek és a ruhák beszerzése mellett a tankönyvcsomag kifizetésére is fel lehet használni. Az erről szóló internetes tájékoztató szerint ezt azonban csak a kijelölt postákon és a tankönyvellátó, úgynevezett Kello pontjain lehet megtenni.
 

Kövessen minket a Facebookon is!