Helyi hírek 2019. december 1. 17:30

In memoriam Gábos Dezső (1931 – 2019)

In memoriam Gábos Dezső (1931 – 2019)
Az elmúlt héten érkezett a szomorú hír Erdélyből, Fehéregyházáról, 88 éves korában elhunyt Gábos Dezső tanár, ahogy mi, félegyháziak ismertük: „Petőfi követe”.

1931. január 28-án született Fehéregyházán, 1950-ben a Nagyenyedi Tanítóképzőben tanítói, majd 1969-ben a Marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán tanári oklevelet szerzett. 1968-88 között a helyi művelődési ház igazgatója, a Maros megyei művelődési bizottság tagja és a szakszervezeti bizottság körzeti elnöke, később községi képviselő, tanácsos. 1993-as nyugdíjba vonulása után még tíz évig tanított szülőfalujában és Héjjasfalván. Megszállottan küzdött a fehéregyházi Petőfi-kultusz életben tartásáért.

A helyi egyesület elnökeként szoros kapcsolatot ápolt a kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottsággal, különösen Ficsór József polgármesterrel. A közös munka eredménye a félegyháziak Petőfi-szobra és a Petőfi-verseket idegen nyelvre fordítók emlékoszlopai a fehéregyházi Múzeumkertben. Időben utódot nevelt Szabó József személyében, aki tovább tartja a kapcsolatot a Petőfi-emlékhelyek kutatóival, képviselőivel, szervezi a költő eltűnésének évfordulóján a méltó megemlékezést az újjá varázsolt Múzeumkertben.

Gábos Dezső 2002-ben Kecskeméten megkapta a Szabadságharc Alapítvány Kossuth Aranyérmét, 2006-ban az erdélyi EMKE közművelődési díját. Amíg egészsége engedte, a félegyházi delegáció tagjaival közösen koszorúzott a Petőfi-szobornál.

Kedves Dezső Barátunk, nagyon hiányzol nekünk, emlékedet megőrizzük!

Félegyháza Petőfi tisztelői

 

Kövessen minket a Facebookon is!