Helyi hírek 2019. december 5. 10:00

Hogyan figyeljünk oda táplálkozásunkra karácsonykor?

Hogyan figyeljünk oda táplálkozásunkra karácsonykor?
A karácsonyi vendégvárás, a baráti és családi összejövetelek velejárója az ünnepi ételek és a hagyományos karácsonyi menü. Óhatatlanul is felszaladhatnak plusz kilók, ha étkezésünkre nem figyelünk oda. Készíthetünk ételeket egészségesebb alapanyagokból, pl.: reform lisztből, vagy cukormentes lekvárból – ezáltal a bűnözésnek is hódolhatunk.

Minderről Nemcsok Dorina életmód és táplálkozási tanácsadó írta meg gondolatait:

– Valljuk be, a karácsony a család szeretetteljes időtöltésén belül nagyban a közös étkezések élvezetéről szól. Lássuk hát, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ne szedjünk fel plusz kilókat, vagy legalábbis ne nagymértékben, illetve ne terheljük le az emésztőrendszerünket.

Ma már egyre elterjedtebb, hogy reform alapanyagokból készül el egy-egy ünnepi fogás. Ez nem csak azért praktikus, mert ezáltal alakbarát menüsort állíthatunk össze, hanem azért is, mert az ételallergiások száma évről évre nő, így azoknak is kedvezhetünk, akik allergiájuk miatt egyébként nem ehetnének jóízűen hagyományos magyaros ételeinkből. Ha mi készülünk a család számára ebéddel, érdemes az alapanyagokat lecserélni.


A fogyás/testsúly megtartásának titka a mértékletes étkezés (de nem az éhezés) és az alapanyagok lecserélése.

Nézzünk egy példát: zserbó: A családban imádják, mindenki szereti, és nem maradhat ki a közös étkezésből. Készíthetsz egy tálca hagyományos zserbót reform lisztből, cukormentes lekvárból. Az egészséges alapanyagokból készült ételek sokkal laktatóbbak, ezáltal akaratlanul is kevesebbet fogyasztunk belőlük, így megtartva a mérsékletességet. A köretek közül pedig készíthetünk legalább egyet, amely zöldség alapú és azt preferáljuk.

Lássuk, mi történik akkor, ha mi megyünk vendégségbe, és ott nem készülnek reform verzióval. Mit tehetünk ebben az esetben?

A főétkezés során, a húsok közül soványabb húst válasszuk, mellé köretként a tányér fennmaradó részének maximum 1/3-át adja ki valamilyen keményítős köret (pl. rizs, krumpli, tészta) és a 2/3-át a zöldség. A zöldség által biztosítjuk a szükséges rostbevitelt, amely egyrészt laktat is, ezért hamarabb telítődünk. A desszertet pedig ne rögtön ebéd után együk meg, hanem várjunk vele 2-3 órát és utána egy kis különálló étkezésként fogyasszuk el, esetleg néhány gyümölcsszelettel társítva. Ezáltal szintén viszünk be rostot, jobban laktak és kevesebb hely marad a süteményeknek.

Hogyan kompenzálhatjuk még a 3 napi folyamatos bűnözést?

A reggelizés általában otthon történik, ilyenkor fogyasszunk valamilyen könnyen emészthető ételt, hogy egy kicsit fellélegezhessen a gyomrunk. Készítsünk el akár egy almás-fahéjas vagy meggyes-mákos zabkását, házilag, mivel a bolti instant készítmények nagyrészt tele vannak cukorral. Bár ilyenkor nehéz ellenállni az ínycsiklandozó fogásoknak, mégis igyekezzünk mértéket tartani. Ez a titok, figyeljünk magunkra.

Fotó, információ: Nemcsok Dorina

G. Z. 
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!