Helyi hírek 2019. december 2. 14:00 Forrás: gombavarazs.hu

Gyöngyösi Sándor lett az Év Biogazdája

Gyöngyösi Sándor lett az Év Biogazdája
A Magyar Biokultúra Szövetség 2019-ben Gyöngyösi Sándort választotta az Év Biogazdájának.

Gyöngyösi Sándor a gyógygombák termesztését és értékesítést őstermelőként kezdte biogazdálkodásában. Gyógygombák közül elsőként a Ganodermát, magyar nevén pecsétviaszgombát termesztését indította el. Mára számos különböző gomba fajtát termeszt: Ganoderma Lucidum, Shiitake, Süngomba, Déli tőkegomba, Laskagomba, Sárga laskagomba, Fafül gomba, Gyapjas tintagomba, Ördögszekér laskagomba, Barna csiperke.

Minőségi és mennyiségi elvárások miatt 2013-tól a gyógygombák feldolgozása saját családi vállalkozásában Gyöngyösi és Társai Kft. bio minősített élelmiszer üzemében történik. A gombatermesztő részleg nyitott gazdaságként várja az érdeklődőket. Előadásokkal, egészségnapok szervezésével igyekszik minél szélesebb körben termékeit bemutatni, és azokról megfelelő tájékoztatást adni, orvosi szakértők támogatásával.

Gyöngyösi Sándor, mint a biogomba-termesztés fő képviselője, előadásokban, interjúkban népszerűsíti a biotermelés és az egészséges táplálkozást Magyarországon és a szomszédos országokban egyaránt.
Gyógygombák termesztésében elért eredményei, saját rendezvényei, valamint előadásai, riportjai a helyi értékmegőrzés támogatásával szülőfaluja és Bács-Kiskun megye hírnevét is öregbíti. Gazdasága  falusi és megyei rendezvényeknek, értekezleteknek is otthont ad, elsősorban vállalkozásfejlesztési, környezetvédelmi, klímastratégiai, vízgazdálkodási területen.

A biogomba farm közkedvelt célpontja magyar és külföldi csoportoknak, iskoláknak, kertbarátoknak. Külföldi delegációk is gyakran megfordulnak a megyében, sőt az országban egyedülálló látványt nyújtó gombatenyészetben.

  • augusztusában Fülöpjakab hírnevének öregbítéséért, a település közösségi életének támogatásáért “Fülöpjakabért" kitüntetésben részesült.
     
  • 2018. októberében a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, Bács-Kiskun Megye Vidékfejlesztéséért-díjat adományozta a megye hírnevének öregbítésért és a bio gyógygomba termesztésben elért eredményeiért, munkásságáért.

    Jelmondatuk: Ősi tudással a modern kor emberéért.
    Hitvallásuk: Élet-Minőség


    Élet: A Ganoderma lucidum hatásai életet, vitalitást jelentenek.
    Minőség: Bio gazdaság által termesztett, illetve előállított termékek megbízható, magas minőséget képviselnek. A két szó együtt az életminőség, és az életkedv várható javulására mutat rá.

     

    Kövessen minket a Facebookon is!