Kitekintő 2014. szeptember 1. 09:30 Forrás: vs.hu

Végleg leáll az MSN

Hangulatjelek tömkelege, ablakrezgetés, csigalassúságú fájlküldés és egy üzenetjelző hang, amely már csupán egy kedves emlék.

Július 22-én ünnepelte volna 15 éves születésnapját a Microsoft azonnali üzenetküldő szolgáltatása, az MSN Messenger - írja a vs.hu. A Microsoft csevegőszolgáltatását október végéig lehet használni.

Az alkalmazást ugyanis tavaly végleg nyugdíjazta a Microsoft, de végül a kínai felhasználók kedvéért még egy évig életben tartotta. A héten viszont ők is levelet kaptak, hogy vége a történetnek, bezárják a programot. Október végén ezzel egy korszak zárul le.



Az első MSN Messenger kliens 1999. július 22-én jelent meg. A mai szemmel borzasztóan fapados program túl sokat nem tudott: felvehettük a barátainkat a partnerlistánkra, és beszélgethettünk. A partnerlista (buddy list) alapötletét a Microsoft egy saját programjából, a régebbi Windows-verziókban megtalálható NetMeeting videokonferencia alkalmazásból vette át. A 2001-ben megjelent Windows XP-be már be is építették az MSN Messenger alapfunkciós kiadását, a Windows Messengert, ezzel is arra sarkallva a felhasználókat, hogy azon csevegjenek a rivális ICQ és AOL Instant Messenger helyett.

A Microsoft nem ült sokáig a babérjain, a felhasználói élmény folyamatos növelésével vette fel a harcot a konkurens csevegőprogramokkal:  az MSN Messenger frissebb verzióiban már színes-szagos hangulatjelekkel fejezhettük ki magunkat, és küldhettünk fájlokat is. A csevegőalkalmazás 2005-ben Windows Live Messenger névre váltott, és 2009-re már világszerte 330 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhetett.

Az MSN egyik legkedveltebb funkciója kétség kívül a „What am I listening to” volt, mely egy fülhallgató ikon kíséretében odabiggyesztette nevünk mellé, hogy épp milyen muzsikát hallgatunk. Ilyenkor persze mindenki kínosan ügyelt rá, hogy lehetőleg jól ismert és menő számokat játsszon le a Windows Media Player, és még véletlenül se egy „Unknown Artist – Track 03” felirat jelenjen meg a neve mellett. Ha már a zenénél tartunk, érdemes megemlíteni a reménytelenül lassú, mégis oly népszerű fájlküldést is. „Küldd már át azokat a számokat, amiket tegnap mutattál!” Ezt a mondatot általában hosszú, kínkeserves várakozás követte, és benne volt a pakliban, hogy egyszer csak megszakad a fájlátvitel. Mondjuk úgy 95%-nál.

Hasonlóan fontos volt a megfelelő státuszüzenet kiválasztása: az alternatív slágerek szövegei mellett az életbölcsességek is labdába rúghattak. Voltak ennél bosszantóbb felhasználói szokások is. A lassan gépelőktől például frászt kaptunk. Ha láttuk, hogy egy ismerős már 20 másodperce pötyög, nem tudtuk eldönteni, hogy az illető épp lektorokkal nézeti át sorait, vagy szimplán csak nem tudja, mit írjon. Mindenesetre türelmetlenül vártuk az eredményt.

A legkomolyabb MSN-es „bűntettek” listáján megtaláltuk az animált hangulatjelek erőteljes használatát is, ennek ellenére mindenkinek volt legalább egy olyan ismerőse, aki mozgó, színes szmájlikkal díszítette sorait. Ebben nagy segítségükre volt a kiegészítőként letölthető MSN Plus, mely az új funkciók és a számtalan hangulatjel mellett gyakran vírusokat is rejtett.

Az MSN dicsőséges uralkodásnak a közösségi oldalak térnyerése és a mobiltelefonos csetszoftverek megjelenése vetett véget. Ahogy egyre népszerűbb lett a Facebook csevegője, egyre nevetségesebbé vált a „Feljössz még este MSN-re?” kérdés. Saját közösségi oldallal próbálkozott az MSN is, a Windows Live Spaces azonban nem volt több, mint olcsó Myspace-koppintás.

Miután a Microsoft 2011-ben 8,5 milliárd dollárért felvásárolta a Skype-ot, a Windows Live Messenger házon belül is kapott egy komoly riválist. A két szoftver közel azonos tudással rendelkezett, adta magát a megoldás, hogy a cég összevonja a két szolgáltatást. Az MSN húzta a rövidebbet. Persze vannak már jóval trendibb kommunikációs alkalmazások is, a Snapchaten például önmegsemmisítő fotókat küldözgethetünk, de ott van a WhatsApp vagy a Google Talk is, ha a Facebook Messenger nem lenne elég. Akinek pedig nincs sok mondanivalója, küldet egy Yót.
 

Kövessen minket a Facebookon is!