Helyi hírek 2014. szeptember 2. 16:45

Több újdonság is várja a vendégeket a libafesztiválon

Képgaléria
Több újdonság is várja a vendégeket a libafesztiválon
A hagyományos programok mellett újdonságokkal is várja a vendégeket a XVI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A Királyi Szakácsklub rekorddöntésre készül, amikor elkészíti a 100 méteres töltött libanyakat. Megrendezik az I. Kunsági Néptánc Találkozót is. A részletekről szeptember 2-án számoltak be a szervezők.

Félegyházán és környékén nagy hagyománya van a hízott liba előállításának. A térségből már az 1800-as évek végén is szállítottak hízott libamájat Franciaországba. Azóta is több száz család foglalkozik a víziszárnyasok nevelésével, hizlalásával. Ahhoz, hogy a libapecsenye az asztalra kerülhessen, nagyon sok embernek nagyon sokat kell dolgozni. Törzset kell tartani, a tojásokat kikeltetni, a kikelt kislibákat felnevelni, a felnevelt libákat szakszerűen, az állatvédelmi törvényeket betartva hizlalni és csak ezután kerülhet be a feldolgozóba, majd onnan a konyhákba – mondta el a sajtótájékoztatón dr. Horváth Sándor. Ezért is tartottuk fontosnak 16 évvel ezelőtt, hogy ezt a tevékenységet fesztivállal ünnepeljük, ami tisztelgés az ágazatban dolgozók fáradságos munkája előtt is – tette hozzá az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Dobosné Németh Otília a baromfiüzem vezetője elmondta, hogy a fesztiválhoz kapcsolódóan ebben az évben is megszervezik a szakmai tanácskozást. Az összejövetelen rangos előadók tartanak előadást az ágazathoz kapcsolódó agrártámogatási lehetőségekről, a higiéniai feltételekről, a tenyésztés, értékesítés aktuális kérdéseiről.

Fekete Beatrix, a művelődési központ szakmai egységvezetője a programokat részletezte. Elmondta: a fesztivál nem csak gasztronómiai esemény lesz, ahol a libából készült ínyencségeket lehet főzni és kóstolni. Kulturális forgatag is várja a közönséget a kézműves mesterségek utcájában. Vásári komédiások, szabadtéri művészeti műhely, bábszínházak, játékok és koncertek szórakoztatják a közönséget. Az újdonságok közé tartozik a Hungarikum udvar felállítása és a házi ízek vásárának megrendezése. A fesztivál ideje alatt rendezik meg az I. Kunsági Néptánc Találkozót, ahol a Padkaporos Néptánc Együttes meghívására nyolc település táncosai lépnek színpadra. A fesztiválon Félegyháza francia testvértelepülése, Die kézműves termékbemutatót tart és részt vesz a főzőversenyen. Bojtor Tibor, a Királyi Szakácsklub vezetője arról számolt be, hogy egy száz méteres töltött libanyakat készítenek és sütnek meg. Ez egyben magyar és Guinnes- rekordkísérlet is lesz. Ehhez ezer libanyakat kell 120-130 kilogramm töltelékkel megtölteni. Az elkészült sülttel megkínálják a fesztivál látogatóit.

Kapus Krisztián polgármester a sajtótájékoztatón bemutatta a megújult köntösű félegyházi ásványvizet is, amelyet a libafesztivál vendégei kóstolhatnak meg először. Az eddig PI-Aqva nevet viselő, rendkívül jó minőségű ásványvíz ezentúl a Félegyházi Ásványvíz nevet viseli, és címkéjén szerepel a város címere is.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!