Helyi hírek 2020. február 5. 08:00

A házasság nem késztermék, hanem folyamat

A házasság nem késztermék, hanem folyamat
Sokan, sokféleképpen próbálták meghatározni a jó házasság titkát. Számos könyv íródott, cikk született a téma kapcsán. Egy kicsit mindenki megfejtette és talán úgy igazán senki sem. „A házasság nem késztermék, hanem folyamat” – mondta Mark Gungor amerikai lelkész. Ennek okán pedig teljesen világos, hogy folyamatos munkát igényel ahhoz, hogy fenntartható, békét adó, szeretetteljes kapcsolat szülessen meg minden egyes nap.

Meizl Ferenc és felesége, Klárika 1964. május 9-én fogadtak örök hűséget egymásnak.  Az együtt töltött eddigi 56 évre Ferenc így emlékezik: – Én mind a mai napig úgy gondolkodtam és úgy éltem, hogy Ő a legcsodálatosabb számomra. Ehhez nekem méltónak kell lennem. Garantálom neki, hogy vigyázok rá, ő velem minden napját úgy töltheti, hogy én vagyok az őrzőangyala. Nekem pedig Ő. A párkapcsolatban minden nap bizonyítani kell, hogy hozzávaló vagyok.



Ferenc szerint az ölelésnek és csóknak jelen kell lennie a mindennapokban, így számos probléma megoldható. A közös élmények, utazások, a táncos összejövetelek szinte kötelezőek egy jó házasságban.

Cseri Zsolt és felesége, Zsófi 2006. szeptember 30-án kötöttek házasságot. Akkor, 14 évvel ezelőtt elhatározták, hogy mostanra három gyermek szülei szeretnének lenni, ami teljesült és ezért rendkívül hálásak. A jó házasság titka Zsófi szerint, hogy soha ne csináljon egyik fél sem a bolhából elefántot. A házaspár egyetért abban, hogy minden apró dolgot – legyen az pozitív vagy negatív – azonnal meg kell beszélni, nem engedni, hogy saját gondolataink torz képet alakítsanak ki a fejünkben.



Rendkívül fontos számukra, hogy a gyermekeket is bevonják a családi élet kérdéseibe, meghallgatják egymás véleményét, kölcsönösen segítik, ha valakinek problémája van. „Bízzanak egymásban feltétel nélkül és egy gyermeknél ne álljanak meg” – ezt tanácsolják a mostanában házasodni készülőknek.


Hajagos Gyula, a Szent István Egyházközség plébánosa elmondta, hogy a házasság felbonthatatlan élet- és szeretetközösség. A házasság szentség, vagyis ehhez az életformához Isten megadja a szükséges segítő kegyelmeket. – Nagyon sokszor jegyesekkel találkozva azt látom, hogy nem tisztáznak egymás között alapvetéseket. Például nem egy esetben úgy készülnek a közös életre, hogy nem beszélnek arról, hogy hány gyermeket szeretnének, vagy hol kívánnak élni a házasságkötés után.  A házastársak az élet szolgálatára is vállalkoznak, nagyon fontos az egyetértéshangsúlyozta Hajagos Gyula.



A plébános szerint nincs házasság konfliktus nélkül, de ha az emberek hűek akarnak lenni esküjükhöz, az egyfajta erőt és isteni segítséget ad vállalásuk megtartásához. Az atya szerint az egyéni sorsok tönkremenetelében első számú ok lehet a házasság kudarca. Ugyanis ez az életforma az emberek boldogságát szolgálja.

Idén február 9-e és 16-a között zajlik Kiskunfélegyházán is a Házasság Hete programsorozat. A szervező Sarlós Boldogasszony Egyházközség, Szent István Egyházközség, Móra Ferenc Művelődési Központ és Petőfi Sándor Városi Könyvtár rengeteg érdekes programmal, előadással készül a házas- és szerelmespároknak.

 

Kövessen minket a Facebookon is!