Helyi hírek 2020. február 6. 12:00

Férfiak zarándoklata az Ótemplomtól Pálosszentkútig

Férfiak zarándoklata az Ótemplomtól Pálosszentkútig
Minden hónap első péntekjén – így február 7-én is – zarándoklaton vehetnek részt olyan férfiak, akik egy pici csendre, elvonulásra, imádságra vágynak. 17 órakor az Ótemplomtól indulnak és mintegy 14 km gyaloglás után érkeznek Pálosszentkútra.

Számomra rendkívül érdekes esemény ez egy olyan zajos világban, ahol mindenki hangosabb akar lenni a másiknál. Itt a csend és az elmélyülés köré szerveződik a túra, amelynek részleteiről Könyves Gábor szervezőt kérdeztem:

Említette, hogy tizenéves múltra tekint vissza a zarándoklat. Milyen gondolat mentén szerveződött az első?

– Évek óta terveztük egy jó barátommal, Kiss Károllyal, hogy jó lenne imádkozni együtt férfiakkal és közben zarándokolni. Így adódott egy lehetőség, hogy Petőfiszálláson, a Pálos atyák szervezésében minden hónap első péntekjén virrasztást tartanak. Induljunk ide és imádkozzunk a Pálos testvérekkel együtt.

Csak férfiaknak szól a pénteki túra?

– Jelenleg csak férfiaknak szól, de felmerült a hölgyek felé való nyitás lehetősége is. Ezt még szeretnénk átimádkozni és döntést hozni.

Mennyire nyitottak ma a férfiak az ilyen jellegű tevékenységre?

– Akik meg merik tenni az első lépést azok nem csalódnak. Sokszor ez az első lépés, amit nehéz megtenni és elindulni, csendben lenni, belülre figyelni. A mindennapjaimban nekem személy szerint fontos, hogy rendszeresen csendben legyek, a gondolataimat tudjam rendezni önmagamban és Isten felé.

Jellemző-e, hogy valaki nem vallási megfontolásból vesz részt a zarándoklaton?

– Igen, volt ilyen is, aki csak szeretett volna érdeklődéssel figyelni egy ilyen úton és megérezni, hogy mit jelent csendben lenni.

Mi történik a 14 kilométeren keresztül?

– Kigyalogolunk a város határába, majd megbeszéljük, ki mit hozott magával, mit szeretne Isten elé tárni és imát kérni érte. Egy rózsafüzér-imádsággal folytatjuk. 20 perc csend következik, majd ha van köztünk pap, akkor lehetőség van lelki beszélgetésre, gyónásra. A csend után mindenki beszélget valakivel az út végéig. A programjaink nem kötelezőek, mindenki maga dönti el, mibe szeretne becsatlakozni.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, további információkért hívják a 30/51-89-006-os telefonszámot, vagy keressék Facebook-csoportjukat kiskunfélegyházi zarándokok néven.

Z. A.

Fotó: illusztráció - Guillermo Gavilla - Pixabay

 

Kövessen minket a Facebookon is!