Helyi hírek 2020. február 8. 10:30

Ünnepi megemlékezés a Móra Ferenc Művelődési Központban

Képgaléria
Ünnepi megemlékezés a Móra Ferenc Művelődési Központban
A Móra Ferenc Emléknapok záró eseményére a Móra Ferenc Művelődési Központban került sor február 7-én, délután. A nézők soraiban a meghívott vendégek között több helyi általános iskola is képviseltette magát.

Az ünnepi megemlékezést Kovács-Csonka Szilvia igazgató köszöntője után Csányi József polgármester nyitotta meg. Elmondta, 86 éve hunyt el városunk híres írója, aki arról a kiskun vidékről indult útnak, amelyet csak ő és Petőfi tudott igazán ünnepi díszbe öltöztetni. Móra Ferenc életét és írásművészetét nem lehetett elválasztani Kiskunfélegyházától, ahol 1879-ben megszületett és gyerekeskedett. Itt ivódtak bele gyermekkorának élményei, nyelvezetének alföldi íze, amelyből felbecsülhetetlen szellemi hagyatéka: a tiszta, szép magyar nyelv született.

A köszöntő után ünnepi műsor kezdődött, amelyben közreműködött dr. Horváth-Rekedt Gréta, Gulyás Réka, Rácz János Dominik és a Széljáró Balladás együttes.

Dr. Horváth-Rekedt Grétától az író Búbos és Kendermagos című meséjét hallhattuk. Gréta egyedi és magával ragadó előadásmódját a gyerekek sok mosollyal és csillogó szemekkel jutalmazták. Őt követte Gulyás Réka, aki ezúttal Móra Ferenc: A gyöngyvirágos csésze című művét adta elő a tőle megszokott profizmussal oly módon, hogy ismét kedvem lett volna egyhuzamban napokig hallgatni őt. Rácz János Dominik a Jól teszem-e, rosszul teszem-e…című Móra-művet szavalta el.

A prózai előadások között a Széljáró Balladás együttes megzenésített Móra-gyermekversekkel szórakoztatta a közönséget, amely dalok kifejezetten a Móra Emlékévre készültek. Vas László, az együttes vezetője elmondta, hogy évekkel ezelőtt már néhány Móra-gyermekverset megzenésített, de eddig csak porosodtak ezek a művek. Aztán a város felkérte a zenekart, hogy készítsenek egy CD-t, amelyen az író munkásságát – elsősorban a gyermekvilágát – tükrözi és ők örömmel vállalták. Nem először születtek megzenésített dalok, hiszen a Petőfi-évfordulók alkalmából már a költő verseit is feldolgozták, ezeket idén március 15-én, a városi ünnepségen meg is hallgathatja minden félegyházi érdeklődő.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!