Helyi hírek 2020. február 28. 08:00

Megújult malmok Magyarországon és Szerbiában

Képgaléria
Megújult malmok Magyarországon és Szerbiában
Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar és szerb szakemberek közösen indították el a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a Malmok őrölnek - az utak összekötnek elnevezésű cselekvési tervet. Ennek keretében újult meg a Kiskun Múzeum udvarán álló szélmalom éppúgy, mint a kikindai szárazmalom. Kikindán február 26-án tartották meg a projektzárót, amikor átadták a felújított műemléket, és a hozzá kapcsolódó ajándékboltot, kiszolgáló helyiségeket is.

Az átadó ünnepségen jelen volt Nagykikinda polgármestere Pavle Markov, a Nagykikindai Múzeum igazgatója, Lidija Milasinovic, Tarpai Sándor a nagykikindai önkormányzat segédpolgármestere, valamint dr. Silling Léda a Szabadkán működő Községközi Műemlékvédelmi Intézettől. A projektpartneri kapcsolat révén a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum munkatársai is részt vettek a rendezvényen.

A közös program Magyarország és Szerbia határán átnyúló tematikus útvonal megvalósítását tűzte ki célul, amely e tágas alföldi vidék malmait szeretné bemutatni és megismertetni. Az útvonal felöleli Kiskunfélegyháza, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Hódmezővásárhely és Orom megőrzött épített örökségét. Az útvonalra felfűzött malmok megmutatják a táj lakóinak életmódját, körülményekhez való alkalmazkodó készségét és találékonyságát, az általuk alkalmazott technikai sokszínűség megismertetésével. A Malmok útját végigjárva az „úton járó” elé tárulnak e vidék kulturális kincsei, természeti értékei és épített öröksége is.
 

Kövessen minket a Facebookon is!