Helyi hírek 2020. március 2. 13:00

A cél, a Mount Everest meghódítása

Képgaléria
A cél, a Mount Everest meghódítása
A Földrajzi szabadegyetem idei első előadásának vendége Suhajda Szilárd hegymászó volt február 27-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A sportember az első magyar volt, aki tavaly július 25-én, pótlólagos oxigén használata nélkül érte el a 8611 méteres K2 csúcsát. Az érdeklődőket Kállainé Vereb Mária igazgató köszöntötte, a hegymászót Bense Zoltán, a hegymászó sporttársa mutatta be.

Suhajda Szilárd részletesen beszámolt sikeres vállalkozásáról, az indulástól a csúcsra jutásig, sőt a visszaútról is. Előadását sok-sok fotóval is illusztrálta. Elmondta azt is, hogy természet iránti szeretete már gyerekkora óta tart, alföldi kisiskolásként végigjárta a magyar középhegységeket. Esztergomba költözése után egyre többet túrázott, hegyet mászott a környező országokban is.

Szenvedélyéről, elhivatottságáról annyit mondott, hogy, hihetetlenül jó érzés kint lenni a hegyen – ezt csak az értheti meg, aki már átélte. Számára sokszor nem is kifejezetten a csúcs jelenti a legnagyobb élményt, hiszen csak perceket tölt el ott. Hatalmas élmény viszont átadni mindazt az érzést, amit odafent megél, és ezáltal másokat is elvisz képzeletben ezekre a helyekre, remélhetőleg motivál  arra, hogy hegyet másszanak, netán sziklamászással próbálkozzanak, vagy csak sportosabban éljenek. Következő vállalkozása a Mount Everest meghódítása lesz.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!