Sport 2020. március 3. 12:00

Hat aranyat nyertek a magyar szervátültetett sportolók

Hat aranyat nyertek a magyar szervátültetett sportolók
A hétfős magyar csapat hat arany-, hét ezüst- és két bronzérmet nyert a Szervátültetettek XI. Téli Világjátékán, a kanadai Banffben, írta közleményében a Magyar Szervátültetettek Szövetsége. A csapat összesítésben a hatodik helyen végzett, olyan sínemzeteket is megelőzött, mint Ausztria vagy Németország.

A csapatvezető, a 25 éve vesetranszplantált Berente Judit három aranyérmet szerzett kategóriájában, győzött egyórás és öt kilométeres sífutásban, valamint biatlonban is. Ő a kilencedik téli világjátékán vett részt – számolt be az Index.

A veseátültetett Szervánszky Zsolt snowboardban nyert két aranyat (óriás műlesiklás; parallel szlalom). Két éve élődonoros, 75 éves apja volt az élődonor.

Végh Ágota aranyérmes az alpesi sí parallel szlalomján szerzett aranyat, a 14 éves vesetranszplantált sízőnek a világjátékok volt az első nemzetközi versenye. Aranya mellett még két ezüstöt is szerzett.

A szívtranplantáción átesett Mátyás László második lett parallel szlalomban, óriás-műlesiklásban bzonzérmet szerzett. A májtranszplantált Kőműves Luca pedig négy alpesi számban is ezüstérmes lett. Gelencsér Róbert egy különleges számban, a hótalpazásban lett harmadik.

– Kifogástalanul megrendezett versenyeken vehettek részt a 18 országból összesereglett szervátültetett sportolók. Sok önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az alpesi számokat a Mount Norquay síközpont pályáin, az északi számokat pedig a Canmore Nordic Centerben tartották meg, hibátlanul előkészített pályákon. A nagy népszerűségnek örvendő magyar csapat már az első napokban kivívta a többiek elismerését – mondta dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója, a delegáció tagja.


Berente Judittal korábban készült interjúnk itt látható. 

Fotó: MSZSZ – A magyar csapat a Szervátültetettek Téli Világjátékán
 

Kövessen minket a Facebookon is!