Kitekintő 2020. március 5. 16:00 Forrás: MTI

Idén újabb 86 strand újul meg országszerte

Idén újabb 86 strand újul meg országszerte
A fejlesztés mostani ütemében elsősorban a régi vizesblokkokat újítják meg, illetve baba-mama szobákat is kialakítanak.

Idén is folytatódik a strandfejlesztési program, amelynek keretében közel 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással országszerte 86 strand újulhat meg – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sajtótájékoztatójából. Az idei támogatottak között 64 balatoni strand lesz, a többi a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál, illetve a Velencei-tónál található.

A 2017-ben indult fejlesztési program célja, hogy 2030-ra az ország valamennyi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon. Az önkormányzatok számára nyújtott támogatások középpontjában az alapinfrastruktúra fejlesztések állnak. Elsősorban a régi vizesblokkokat újítják meg, ahol erre még nem került sor. A következő lépés a baba-mama szobák létesítése, és a régi, 70-es 80-as évekből származó strandbejárók, azaz vízbejutást biztosító lépcsők kicserélése.

Ezen kívül egységes arculatot is kapnak majd a strandok, és a kültéri öltözőkabinok megújulása is várható. A strandfejlesztések következő ütemében a zöldfelületek bővítése lesz a cél, erre nagy az igény a vendégek részéről. A fejlesztésekkel növelni kívánják a strandok jövedelmezőségét és vonzerejét.

Az elmúlt két évben mintegy 100 strand újult meg

A program első ütemében, 2018-ban több mint 30 balatoni település 55 strandján újultak meg vizesblokkok, parti sétányok, és épültek játszóterek nagyjából 2 milliárd forintból.  

A következő ütemben, 2019-ben országszerte 43 szabadstrand jutott több mint 4,4 milliárd forintnyi támogatáshoz a fejlesztései megvalósításához. Közülük 30 balatoni szabadstrand kapott 3 milliárd forintnyi forrást, ami mutatja, hogy az MTÜ kiemelten kezeli a térséget, de a Dunakanyarnál és a Tisza-tónál található szabadstrandok is lehetőséghez jutottak.

 

Kövessen minket a Facebookon is!