Helyi hírek 2014. szeptember 6. 07:15

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Tavaly december végén előfordult, hogy a félegyházi piacon csak néhány helyen lehetett almát vásárolni, és legnagyobb mennyiségben Iványi Istvánnál. Az idei termés, mintegy 100 mázsa, jövő márciusig fog kitartani.

– Száraz-tárolással márciusig ki fog tartani a készlet – mondta Iványi István (58). – Hetente háromszor árulok Félegyházán, alkalmanként, kézikocsival 2 mázsa almát mozgatok meg. Korábban, 2-3 évvel ezelőtt dupla mennyiséget is el lehetett adni, sőt talán a háromszorosát is. Pénzük nincs az embereknek, vagy jobban szeretnek nagy boltokba járni? Nem tudom a választ.

Milyen a félegyházi piac?

– A környező településekre is járok, mert meg kell keresni a vevőket, nem elég várni rájuk. Itt elég messziről kell behúzni a ládákat, a parkoló autótól az asztalig, és szerintem kár volt kivágni a fákat, de a piac jó.  Általában is szeretem az embereket, sok az ismerős és barát, a vevők többsége visszajáró. Minden vásárlónak megvannak a törzshelyei, például nálam nem keresnek barackot, pedig volt az is, de a fáról elkelt. Az alma mellett hagymát és krumplit árulok, ezekért járnak hozzám.

Miért van az, hogy itt nem szatyrot kérnek a vásárlók, hanem mennyiséget? Azaz: nem szoktak válogatni?

– Az a jellemzőbb, hogy nem válogatnak, hiszen ismernek, és ezt rám bízzák. Elvégzem helyettük a válogatást, és figyelmesebben, ezt kipróbáltuk már néhányszor.

Van-e segítséged a piacozásban?

– Családom, két nagy fiam és édesanyám ebben nem vesznek részt. Kőműves szakmám van, és amikor csökkent a munkalehetőség, visszaesett a kereset és kereslet, akkor – segélyek és munkanélküli járadék helyett – választottam a termelést és az árusítást, vállalkozóként társulva egy őstermelővel. Az idén hetente kellett permetezni a sok eső miatt, következik a betárolás, és emellett folyamatosan hordom a termést a piacokra.

.Már tavaly télen sem értettem, hogyan lehet az almát annyi ideig megtartani. Mit tanácsolsz azoknak, akik a kiskertben termett gyümölcsbe szeretnének Karácsony körül beleharapni?

– A legfontosabb, hogy teljesen külön kell tárolni, nem szabad mással, például krumplival közös légtérben. Kissé párás helyet igényel, mert különben aszalódna. Persze az alma fajtájától is függ az eltarthatóság, én hatfélét árulok, ezek közül három fajta fog kitartani márciusig – mondta Iványi István.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!