Hirdetés
Helyi hírek 2020. március 15. 16:30

Járványügyi tanácsok állattartóknak

Járványügyi tanácsok állattartóknak
Elsőként a Noé Állatotthon Alapítvány publikált pár nagyon fontos tanácsot a járvány idejére a hazai állattartóknak. Nagyon sok szervezet átvette, de mi is leírjuk, hogy minél több emberhez eljusson.

A koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban özönlenek a kérdések, hogy létezik-e olyan vészterv, segítő terv, ami arra vonatkozik, mi történik az állatokkal egy esetleges karantén, váratlan kórházi elhelyezés esetén. A válasz sajnos egyértelmű, hogy ilyen állami terv nincs, erre a helyzetre az állattartóknak maguknak szükséges felkészülni! – foglalta össze a tudnivalókat az allatierdekessegek.com oldal.

Álljon itt néhány fontos óvintézkedés, elsősorban a társállat-tartóknak:

1. A legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen B illetve C tervet maga helyett! Vagyis egyeztessen le minimum 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról. Tapasztalatok szerint ebben a helyzetben nem elég 1 ilyen segítő, szükséges 2 fixen leegyeztetett.

2. Kérik a kisállattartókat, hogy az ajtajukra fügeszék ki, hogy milyen és hány kisállat tartózkodik a lakásban és, hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán.

3. Gondoskodjon előre minimum 2 hétre elegendő táplálékról állatai számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze és tegye azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban. Egy esetleges szükséges beavatkozás esetén a segítőknek ne kelljen keresgetni azokat!

4. Sok – elsősorban idős – állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha Ön állatszerető, van önben ilyen jellegű segítőkészség és a környezetében ismer ilyen embert, akkor ajánlja fel Ön neki a segítségét. Esetleg erről tegyen ki felhívást a lakókörnyezetében!

5. Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, amelynek gazdája hirtelen kórházba / karanténba került és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. FIGYELEM! Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni, hogy segítségükkel nyomást gyakoroljanak a minél gyorsabb hatósági intézkedésre.

6. Az állatok koronavírusa NEM UGYANAZ, mint a COVID-19, csak egy víruscsaládba tartoznak. Az állati vírus NEM FERTŐZHET MEG EMBEREKET, míg jelen tudásunk szerint a COVID-19 nem tud az állatokon keresztül terjedni / fertőzni. Természetesen napjainkban a higiéniás szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

Kérik, minél több helyen osszák meg ezt a felhívást, segítséget nyújtva ezzel a megfelelő felkészülésre!

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus