Helyi hírek 2020. március 17. 15:00

Járványügyi helyzet tükrében: Kapcsolat

Járványügyi helyzet tükrében: Kapcsolat
Korunk kábítószere a kapcsolat. Naponta ezer interakciót bonyolítunk le úgy, hogy ki sem megyünk a lakásból. Eddig azon sírtunk, hogy a fiatalok csak messengeren, viberen, stb. tartanak kapcsolatot, és nem ülnek le egymással beszélgetni. Most viszont, amikor nem szabadna egymással találkozni, mégis az utcán csavarognak.

Kamaszként fontos lenne a kortársakkal érintkezni, meghallgatni a másik véleményét, lázadni, új utakat keresni, feszegetni a határokat. Meglátni magukat a másik szemének tükrébe. És persze most lenne ideje a szerelemnek, főleg, hogy szép napsütéses tavasz van.

Komoly kihívás ez az időszak a fiataloknak is, akik a saját szobájukban várják a szobafogság végét.
A kamaszok legszívesebben barátaik, szerelmük társaságában lennének az otthoni tanulás helyett. Nehéz korlátokat szabni az erős késztetéseknek.

Normális időkben is nehéz megmondani, hogy honnantól normális a fiatalok testi érinkezése, és az milyen technikai feltételek között valósuljon meg. Sok szülő nem akar ezzel a kérdéssel foglalkozni, rábízza a kamaszokra a döntést, akik kénytelenek méltatlan körülmények között találkozni, ismerkedni egymással.

A túl szigorú szülői szabályok is hasonló helyzetbe hozzák a fiatalokat. Az a legjobb, ha tudunk a gyerekeinkkel ezekről a kényes témákról is beszélni. Ne feledjük, hogy a szeretetünkkel tudjuk leginkább megvédeni attól, hogy hülyeséget csináljon.

Most annyit tehetünk, hogy együttérzünk heves kamaszunkkal, és meghallgatjuk, de nem engedjük a személyes találkozásokat a barátokkal és a szerelmekkel sem. Biztosítsuk neki otthon a személyes terét, hogy legalább telefonon tudja tartani a kapcsolatot, anélkül, hogy ezt más is hallaná.

Mondjuk el neki többször türelmesen, hogy miért van szükség a szabályokra – 
írta Facebook-oldalán az Iskolaorvos, amely oldal egyébként a szexualitással, a párkapcsolatokkal foglalkozik, nem csak kamaszoknak címezve.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus