Helyi hírek 2020. március 27. 08:00

A segítők mi vagyunk…

A segítők mi vagyunk…
A rendkívüli helyzetek sokszor rendkívüli helytállásra, együttérzésre és segítőszándékra indítják az embereket. Öröm látni, hogy ez történik városunkban is. A naponta gyarapodó kezdeményezések közül álljon itt néhány üdvözlendő példa.

Ingyen kenyér – csak kérni kell

Blerim Qunaj március 22-én tette közzé közösségi oldalán, hogy a félegyházi Petőfi téri és Batthyány utcai Albán Pékség tulajdonosaként szeretne segíteni a rossz anyagi körülmények közé kerülteken és ingyen kenyeret biztosít számukra. A poszt ebben a pillanatban 2700 megosztásnál jár.

– Nem azért csináltam, hogy reklámozzam magam – mondta Blerim. – Több mint hat éve péksüteménnyel segítjük a rászorulókat. Néhány napja láttam egy idős nénit, aki a kukában keresett ételt. Nagyon megérintett a dolog, és az jutott eszembe, hogy biztosan sok ilyen ember van most ebben a nehéz helyzetben, akinek talán tudnék ilyen módon segíteni. Csak leírtam a közösségi oldalon, de én sem tudtam, hogy ennyire sok megosztás lesz. Nem is gondoltam. Első nap 10-12 ingyen kenyeret osztottunk ki, most már látszik, hogy ez jóval több lesz. Nem csináltam limitet magamnak. Adjuk annak, aki rászorul. Nem számolom, nem ellenőrizzük, hogy ki szorul rá, hiszen van olyan, akinek ez nagyon kellemetlen. Csak be kell jönni a boltba és kérni kell. Ne legyen olyan, aki éhes. Mert ha éhes és még beteg is, akkor sokkal nehezebb a gyógyulás.

Blerim több mint tíz éve jött Magyarországra. Korábban rokonai dolgoztak itt, tőlük hallotta, hogy ez egy nyugalmas hely, ahol jó emberek élnek. Eljött, megnézte, megtetszett neki és itt maradt.

Autómentés egészségügyi dolgozóknak

A Hanák Car Kft. és Somogyvári Péter egyéni vállalkozó csatlakozott a Segíts az egészségügyi dolgozókon! kezdeményezéshez. Közösségi oldalukon tették közzé a felhívást: „Ha Ön egészségügyi dolgozóként gépjárművével bajba kerül, autómentőnkkel ingyen és bérmentve rendelkezésére állunk a nap 24 órájában, Kiskunfélegyháza és vonzáskörzetében. Személyautó mentése esetén kérjük, hívja Hanák Zoltánt, a 06-70/432-6113-as számon, másfél tonnánál nehezebb autó mentése esetén Somogyvári Pétert, a 06-30/943-64-90-es számon.”

Megkeresésünkre Hanák Zoltán mindössze ennyit tett hozzá a felajánláshoz:
– Egyszerűen csak segíteni szeretnénk.


Maradj jó formában!

Fliszár Dóra edző hetente háromszor, hétfőn, szerdán és csütörtökön ingyenes, online edzést tart. Az érdeklődők jelentkezhetnek a Gymstick, bodyART, deepWORK Kiskunfélegyháza Facebook-csoportokba és ott van lehetőségük részt venni az edzéseken.

– Ebben a nehéz időszakban sok mindenről le kell mondania az embereknek. Az elsők között döntöttem úgy, hogy nem tartok edzést személyesen, mert túl nagynak találtam a fertőzés kockázatát. Sokan vagyunk, sok helyen járunk, sok emberrel találkozunk… Ha viszont nem találkozhatunk, akkor úgy gondoltam, hogy megpróbálom az edzést az otthonokba vinni, a tőlem már jól megszokott minőségben és stílusban. Én ezzel tudok segíteni, hogy könnyebb legyen átvészelni ezt az egészet, le tudjuk vezetni a felgyülemlett stresszt, megőrizzük fittségünket – mondta Fliszár Dóra.

Hálavirág

Fekete István, a Frézia Virágkertészet tulajdonosa naponta jár bevásárolni két félegyházi üzletbe. Elismeréssel tekint az ott dolgozókra, akik nap mint nap helytállnak a nagy vásárlási rohamok idején is. Mint mondja, nem tapasztalt még olyat, hogy türelmetlenek lettek volna az alkalmazottak a vásárlókkal, mindig áldozatos munkát végeznek. Ezt szeretné meghálálni azzal, hogy a virágkertészete 100 ezer forint értékben virágokkal ajándékozza meg annak az üzletnek az alkalmazottjait, akikre több szavazat érkezik István közösségi oldalán. A szavazatokat április 1-jéig várja.

István több évtizede vezeti vállalkozását, amire nagyon büszke. A városi virágvásárok mindenkori résztvevője maga keveri ki a virágokhoz használt földet is, így nem szükséges a rendszeres tápoldatozásuk.

Gyógyszerkiszállítás ingyen

Dr. Tóth Norbert, a Korona Patika vezetője nemcsak a gyógyszerek és vitaminok kiadásával járul hozzá a betegek gyógyulásához és az egészségüket megőrizni kívánó emberek állapotához, hanem mindenkor hasznos tanácsokkal is ellátja pácienseit. Mivel a patika könnyen melegágya lehet az esetleges fertőzések elterjedésének, a Maradj otthon! kampányt azzal támogatja, hogy ingyenesen kiszállítja a felírt készítményeket az igénylőknek. Ebben segítségére van a HumanumSalma Humanitárius Alapítvány is. Mint elmondta, az aznapi rendeléseket nem minden esetben tudják kiszállítani, így azt kéri, hogy ne halogassák az utolsó pillanatra a kiváltást, gyógyszer megrendelést. Aki szeretne élni a lehetőséggel, megteheti 76/466-582-es, vagy a 70/288-6674-es telefonszámokon. Mint mondta, egyre többen élnek a lehetőséggel, ezzel is csökkentve a vírusfertőzés kockázatát. A legtöbb megrendelés idősektől és otthonukban rekedt kisgyermekes családoktól érkezik, akiknek folyamatos tápszerellátásra van szükségük.

Házhoz megy a tanszer

Patyi Zoltán, a Patyi Papír, Írószer, Nyomtatvány szaküzlet tulajdonosa is szeretne segítséget nyújtani az otthonlét fárasztó és embert próbáló időszakában. Üzlete a törvényi előírásoknak megfelelően csak korlátozott időben van nyitva, de azt szeretnék, hogy a kieső időszakokban a vásárlók és az otthoni önkéntes karantént vállaló emberek is hozzájussanak a gyermekek tanulásához vagy a kreatív feladatok megoldásához szükséges kellékekhez. Ezért döntött úgy, hogy a Facebookon, vagy a Messenger alkalmazáson leadott rendeléseket ingyen kiszállítja az otthonokba.

A kedvencek sem éhezhetnek

Rádiné Németh Gyöngyi, a Falatka Kisállateledel és Felszerelés Szaküzlet üzemeltetője az állatok folyamatos ellátására is gondolt. A rendszeres és az alkalmankénti vásárlóikat is arra buzdítja, hogy maradjanak otthon, majd ők megoldják a szállítást. Az üzlet bizonytalan időre bezárt, de a megszokott árakon mindenki megkapja a házikedvenc étkeztetéséhez szükséges tápokat, konzerveket, vagy éppen a felszereléseket. Megrendeléseket az üzlet Facebook-oldalán, vagy a 30/365-04-08-as telefonszámon adhatják le.

Segíthetsz

Mindazok, akik küldetést éreznek magukban, hogy másokon segítsenek a nehéz napokban, jelentkezhetnek a legkülönbözőbb önkéntes feladatokra: lehet maszkot varrni, idős embereknek segíteni, bevásárolni, kutyát sétáltatni, önkormányzatok tájékoztató munkájában részt venni, otthonról mesét olvasni… Mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló feladatot. Jelentkezni lehet a
https://covid-onkentes.aeek.hu/ oldalon.

Hasonló kezdeményezésekről örömmel számolunk be a továbbiakban is honlapunkon.

Zakar Anita – Veres Borbála

Fotó: Az Albán Pékség csapata

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus