Helyi hírek 2020. március 27. 12:00

Mi lesz az érettségivel?

Mi lesz az érettségivel?
Maruzsa Zoltán nemrég azt mondta: ha a helyzet romlik, szóba jöhet mind az érettségi időbeni eltolása vagy egyéb megoldások keresése. De milyen megoldások? Összeszedtük a lehetséges alternatívákat.

Bár beszélt az érettségiről, a köznevelésért felelős államtitkár nem szeretett volna több konkrétumot mondani, mert "kellő időben a kormány erre nézve meg fogja hozni a döntéseket". Egyelőre minden érettségizőnek azt tanácsolta, hogy a felkészülésre fókuszáljon, ezzel párhuzamosan kezelni fogják a helyzetet, ahogyan a körülmények ezt lehetővé teszik. Mi jöhet szóba? Ezt boncolgatta az eduline.hu.

1. Lesz érettségi, csak később

Ahogy az államtitkár is mondta, ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet az időbeni eltolás. Ez azt jelentené, hogy a diákok a jelenlegi májusi időpontok helyett később vizsgáznának majd. Akár az is előfordulhat, hogy egészen nyárig csúszik a 2020-as érettségi.

Ez természetesen az egész felvételi rendszer átalakítását is magával vonná, hiszen a nyári ponthatárokat és felvételi eredményeket az érettségi bizonyítványok híján nem lehet a szabályok átalakítása nélkül kihirdetni.

2. Lesz érettségi, csak máshogy

Ha a koronavírus-járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve megtartható az érettségi - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár múlt héten. Ez az eshetőség azt jelentené, hogy kis csoportokban egymástól távol ülve - de akár az eredeti időpontban - megtarthatóak lennének a vizsgák.

Ehhez azonban biztosítani kéne a megfelelő számú termet, felügyelő tanárt és egyéb érettségihez kapcsolatos feltételeket, például a megfelő számú segédeszközöket is a termekbe.

3. Lesz érettségi, csak nagyon máshogy

Erre is van példa külföldön, méghozzá az Egyesült Államokban. Az Advanced Placement (AP) vizsgákat idén online tartják és két-három óra helyett 45 percre rövidítik - írja a vizsga szervezője. A diákok bármilyen eszközön megírhatják az egyszerűsített vizsgákat, akár számítógépen, tableten vagy okostelefonon is. A szervezők hozzátették, lehetőség lesz a hagyományosabb teljesítésre is: kézzel is meg lehet majd írni a vizsgákat, ebben az esetben lefényképezve kell elküldeni őket.

Ez talán nálunk egy kicsit elképzelhetetlennek hangzik: de az online érettségi is egy megoldás lehet. Azonban ennek - jelenlegi információink szerint - nincs nagy realitása, ugyanis a feltételek még koránt sem adottak. Illetve ebben az esetben is csak szigorú vizsgafeltételek mellett lehetne megtartani az érettségit. A diákokat ugyanis így is felügyelni kell, vagy az iskolában, vizsgahelyszínen, vagy egyéb módon. Első esetben ez szintén egy kis- vagy nagycsoportos eseményt jelenten, hasonlóan az előző esethez vagy egy teljesen új érettségi rendszert, amiben megoldott az online otthoni számonkérés.

Hasonlóan jártak a nyelvvizsgák is idén. A legtöbb akkreditált nyelvvizsgaközpont oldalán azt látni: a koronavírus miatt elhalasztják a tavaszi vizsgákat. Így azok a felvételizők, akik a végére hagyták a bizonyítványszerzést, izgulhatnak, mikor lesznek újra időpontok. Azonban az online vizsga itt is nagy kérdés. Hibába vannak olyan nyelvvizsgaközpontok, ahol nem papíron kell megírni a feladatokat, sajnos "nem számít, hogy billentyűzeten vagy egy papíron írják a vizsgázok a feladatokat" - mondta az Eduline-nak hozzá Rozgonyi Zoltán. Az ellenőrzött, felügyelet mellett zajló vizsgák - legyen az érettségi, államvizsga vagy nyelvvizsga - most nagyon nagy kihívást jelentenek.

4. Nem lesz érettségi 2020-ban

Ennek a lehetőségnek több változata is van.

a.) Értékelés brit példára

Angliában már múlt héten már bejelentették, az idei érettségi vizsgák elmaradnak, azonban az értékelések menetére akkor még nem volt megoldás. A brit oktatási kormányzat most meghozta ezt a döntését is: az elmaradt érettségik (GCSE-vizsgák), általános iskolai vizsgák helyett más értékelési módszert vezetnek be. A diákok a tanáraik becsült osztályzata alapján kapnak majd év végi jegyeket - így értékelik idén a diákok munkáját, teljesítményét.

b.) Valami egészen más

A brit oktatási döntéshozók is vaciláltak. Arról, hogy az érettségik helyett hogyan értékeljenek, olyan alternatív megoldások is szóba kerültek, mint

  • a korábbi teljesítmények, jegyek véglegesítése,
  • a tanári értékelés
  • vagy egyéb teljesítmények figyelembevétele is.

Az azonban nagyon fontos, hogy olyan egységes rendszer jöhessen létre, amiben nem akadály az összehasonlíthatóság. Például a felvételi esetében. Arról nem is beszélve, hogy a tanulói jogviszonyban nem álló - tehát felkészítőtanár és iskola nélküli - érettségizőkre nézve finoman szólva is kellemetlen megoldás lenne, illetve az előrehozott érettségit választó diákoknak is okozna kellemetlenségeket.

Fotó: archív
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus