Helyi hírek 2020. március 26. 10:00

Zöld hírek – Folyamatos a parkok, kertek művelése a városban

Zöld hírek – Folyamatos a parkok, kertek művelése a városban
Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom… E szavak sokunk fülében megidézik a jól ismert kedves magyar népdal dallamát is. Idősebb korosztály számára nemcsak bájos gyermekhangon, hanem Freddie Mercury, André Rieu vagy a Guns 'n’ Roses előadásában. A dal az élet csodájáról, az újrakezdés, a folyamatosság lehetőségéről és esélyéről, a tanácstalanságban is megtalálható örök reményről szól. Ezzel a reménnyel indultunk neki 2020-ban a félegyházi zöldfelületek fenntartásának.

A már meglévő parkok az év elején több, mint négy hektár új zöldfelülettel bővültek Félegyházán, és a tavaszi szél a kertészeket is új utakra fújta. Valóban fújta, hiszen az új növénytelepítések szorítottak rá bennünket, hogy olyan parkfenntartási alternatívát keressünk, amely hosszútávon, gazdaságosan teszi lehetővé a városi zöldfelületek egészséges állapotban való megtartását. Józan és fegyelmezett, az ökológia rendjére építő gazdálkodást igyekeztünk kidolgozni. Egy olyan rendszert, amely hosszútávon nemcsak a városi zöldfelületeken történő fenntartási munkákat határozná meg, hanem a lakossággal is folyamatos együttműködésre kínál lehetőséget.

Ennek a gazdálkodásnak a kereteit a természetben található önfenntartó rend nyújtja. A módszer nem ismeretlen, a permakultúra – azaz permanens kultúra –, mint egyfajta összegző és rendszerező szemlélet szolgáltatja a technikai alapok és ismeretek jelentős részét. Szép magyar nyelven: folyamatos művelés – ahogy a természetben zajlik. Ide kívánkozik Fekete István természetíró egyik megszívlelendő gondolata, miszerint: „A természet kegyetlen tanító, és csak két osztályzatot ismer. Az egyik az élet, a másik a halál.” Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a természetet hosszú távon nem lehet legyőzni, viszont, ha megtanulunk alkalmazkodni, a tanítványává válni, akkor a kertjeink, parkjaink jól művelhető, kellemes környezetté válnak.

A parkfenntartó cég folyamatosan vonja művelésbe a kertépítő kivitelezőtől átvett többhektárnyi zöldfelületet, jelenleg a talaj élővé alakításának kezdő lépései zajlanak: a folyamatos talajtakarás, mulcsozás kezdődött el. A folytatásban a zöldfelületeken keletkező zöldhulladék visszadolgozása a cél, amellyel végső soron a folyamatos tápanyagellátást, az egészséges talajélet kialakulását segítjük elő. A közterületi zöldfelületeken már két éve nem használunk gyomirtószert és műtrágyát. Önálló kezdeményezésként valósult meg, de örömmel tapasztaltuk, hogy szerte a városközpontban madárodúkat helyeztek ki, ami nagyon szépen illeszkedik a zöldfelületek ökologikus művelésének rendszerébe. Az út elején járunk, sok kérdéssel, de a problémákat igyekszünk megoldássá alakítani, és a hibákat is a tanulás eszközévé tenni.

Jelenleg is keressük a formáit, hogy a szakmai alapelveket minél szélesebb körben megosszuk és megismertessük Önökkel, egyúttal kidolgozzuk egy széles társadalmi bázison, városi összefogáson alapuló zöldfelület-gazdálkodási együttműködési rendszer kereteit.

Nagy Ágnes
városi főkertész

 

Kövessen minket a Facebookon is!