Helyi hírek 2020. március 26. 16:00

Az odúlakó madarak páratlan nagy örömünnepe Félegyházán

Képgaléria
Az odúlakó madarak páratlan nagy örömünnepe Félegyházán
A kiskunfélegyházi madárbarát intézmények és Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató összefogásával 200 madárodú készült el, és ezeket már ki is helyezték Félegyháza különböző pontjain. A programban körülbelül 170-en vettek részt. A példaértékű összefogásról az ötlet gazdáját és a megvalósítás mozgatórugóját, Meizl Ferencet kérdeztük, aki hangsúlyozta: az országban példa nélkül álló kezdeményezést az önkormányzat is felkarolta. Köszönet illeti ezért Csányi József polgármestert, Rosta Ferenc és Balla László alpolgármestereket, és az odúk kihelyezésében segítséget nyújtó Ódor Lászlót és munkatársait.

– Odúlakó madaraink nagy örömére március második hetére kilenc madárbarát intézmény tanulói kettőszáz kiváló minőségű odút készítettek el. Külön siker, hogy ezeknek zömét a 2019-2020-ban gyönyörűen megújult városközpontban helyeztük el. Már a program kezdete is biztató volt. A 135 éves jubileumát ünneplő Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium asztalos tanulói szaktanáraik irányításával a deszkákat egyik oldalán szépen meggyalulták, méretre vágták, és a röpnyílásokat is kifúrták. Ilyen jó alapanyagokból még sohasem készítettünk odúkat. Nagy sikere volt az összeszerelés legkorszerűbb eszközének, a litium–ionos akkus fúró-csavarozók használatának a gyerekek körében. Természetesen felnőtt felügyelete mellett használhatták ezeket, baleset egyszer sem fordult elő.

Hiszem, hogy az odúkészítés élménye más hasznos tárgyak elkészítésére is ambicionálja a gyerekeket a jövőben. Minden tanuló beleírta a nevét a kész odúba, és az összes madárlak előlapjára sorszám is került. Így a jövőben könnyebb lesz a beazonosítás. Minden gyermek örömmel vállalta, hogy az általa készült odú megfigyelésében részt vegyen. Nem utolsó sorban arra is ígéretet tettek, hogy azok éves tisztításában is segédkeznek.


Az odúk többsége „B” típusú, ami azt jelenti, hogy a bennük fészkelő állatok rovarevő, énekesmadarak lesznek, mint a széncinege, a mezei veréb, a házi veréb, a csuszka, a nyaktekercs, örvös légykapó és a karmos légykapó.  Kisebb számban készültek „A” típusú odúk is, amelyek a kék cinegéknek, a barátcinegéknek, a fenyvescinegéknek és a búboscinegének adnak majd helyet – tudtuk meg Meizl Ferenctől.

Az eredeti terv szerint április 22-én, a Föld Napján elismerő oklevéllel köszönte volna meg a résztvevő intézmények igazgatóinak, nevelőinek, szakoktatóinak, és az összes résztvevő diáknak a munkáját Csányi József polgármester. Az elmúlt napok történései miatt ezt a találkozást el kell ugyan halasztani, de az elvégzett munka megérdemelt gyümölcse nem marad el. Az elégedett madárfütty minden résztvevőnek hálát és köszönetet üzen!

A programban résztvevő intézmények listája: Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium, Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda, Kossuthvárosi Óvoda, Platán Utcai Általános Iskola, Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium, József Attila Általános Iskola, Móra Ferenc Gimnázium, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, Kiskun Múzeum.


V. B. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!