Közélet 2014. szeptember 8. 15:50

Nem létezik a Nagyszőlő úti Gazdakör?

Képgaléria
Nem létezik a Nagyszőlő úti Gazdakör?
Sajtótájékoztatót tartott Kiskunfélegyházán szeptember 8-án a MAGOSZ Bács-Kiskun megyei elnöke. Domján Gergely bejelentette, hogy szervezete is a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatja az októberi helyhatósági választásokon.

Domján Gergely a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a MAGOSZ 2006-ban kötött szövetséget a Fidesz-KDNP-vel. Ezért gondolja az országos elnökségi tagként is úgy, hogy akit a Fidesz-KDNP állít jelöltként, azt a gazdáknak a továbbiakban is támogatni kell. A helyi választási helyzettel kapcsolatosan Ván Jenőről, a Nagyszőlő úti gazdakör elnökéről azt mondta: "most tudtam meg, hogy ő is belekeveredett a választásba".

Hozzátette: „Ván Jenő és csapata nem tartozik a gazdakörökhöz, nem tagunk, bármit írnak a zászlójukra, a sajtóban bármi jelenik meg, ők nem tartoznak a gazdakörökhöz, a MAGOSZ-hoz, vagy ahogy tetszik.”

A MAGOSZ megyei elnöke után Dongó József, a Fidesz helyi szervezetének ügyvezető elnöke is szót kért, aki a helyi- és megyei választási bizottság határozatára hivatkozva elmondta: a Nemzeti Fórum jelöltjei a választók megtévesztésére alkalmas szavakat, megtévesztő jelöléseket használnak fel. Példaként említette, hogy a nem bejegyzett, tehát nem létező Polgári Összefogás Kiskunfélegyházáért civil szervezetre hivatkoztak. Jogtalanul használta a FIDESZ kifejezést Balla László, Gyenes Attila, Bense Zoltán, Horváth Gábor és Szamosi Endre. Ván Jenő pedig a gazdakörök támogatásra hivatkozik. Akik megsértik a választójogi törvényt, megtévesztik a választókat, azok nem alkalmasak a város vezetésére - tette hozzá Dongó József.
 

Az elhangzottak után kérdésünkre, hogy van-e a MAGOSZNAK helyi szervezete, Domján Gergely válaszolt:

- „Itt két csapat is működik. Az egyik a Ván Jenő-féle csapat, amelyikről semmit nem tudok, tehát nem jelentkeztek be a megyéhez.”
 

- Ván Jenő gazdaköre akkor nem létezik?

- „Nálunk nincs se nyilvántartva, se tagdíjat nem fizetnek, se semmit.”
 

- Kiskunfélegyházán melyik az a gazdakör, amelyik működik?

- „Kiskunfélegyházának van egy gazdaköre, a Tóth László-féle társaság – azért mondom, mert régen a Hegyi Laci vezette –, utána az R. Nagy tüzépes volt a vezetője. Aztán most volt a közelmúltban egy választás. Tehát ez a társaság az, aki tulajdonképpen mint gazdakör Kiskunfélegyházán megjelenik. A Kiskunfélegyháza térségi gazdákat így ölelik fel. Tehát én a Ván Jenőről nem tudok az égadta világon semmit.” 
 

- A helyi szervezet vezetőjét erre a sajtótájékoztatóra miért nem hívták meg?

- „Mert úgy gondoljuk, hogy minél magasabb szinten képviseljük a MAGOSZT, én tudom elsősorban elmondani. Annak idején én szerveztem Bács-Kiskun megyéből a Budapestre vonuló traktoros csapatot, régóta ismerem a társaságot, tehát a tagjainkat. Kiskunfélegyházáról is mentek akkor, Csongrádról itt mentek keresztül, itt csatlakoztak. Innentől kezdve úgy gondolom, hogy ez az egész folyamatot és a 2006-os időpontot is talán legjobban én tudom képviselni, meg a szövetséges megállapodást is.
 

A kérdésre, miszerint a város éveken keresztül elfogadja a Nagyszőlő úti Gazdakör gesztusait, az új kenyeret, a hozzá tartozó műsorral, a szüreti felvonulást és egyebeket, valójában nincsenek is ? - Kapus Krisztián polgármester így válaszolt:

- „Ván Jenőről volt szó. Gazdakörök vannak. A Ván Jenő személye az, amivel a megyei elnökség nem tud mit csinálni. Itt annyi történt, hogy megint van egy szórólap-sor, a szórólapon mindenki a gazdakörre hivatkozik, de a gazdakörök nem támogatják őket.”
 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!