Kitekintő 2020. május 9. 14:00

Hajóroncsok kerültek elő a Michigan-tóból

Hajóroncsok kerültek elő a Michigan-tóból
A Kárpát-medencében ez mostanában ismeretlen helyzet, de bizony vannak a Földnek olyan pontjai, ahol az átlagosnál jóval csapadékosabb volt az időjárás az elmúlt egy évben. Ezek közé a helyek közé tartozik az észak-amerikai Nagy Tavak vidéke is.

A Nagy Tavak vízszintje 2013-ban még rekord alacsony szinten állt, de az elmúlt években tapasztalható, különösen a tavaly tavasz óta tartó rendkívül csapadékos időnek hála jelenleg a tavak vízszintje rekordmagasságban vagy a közelében áll. Ennek eredményeképpen felgyorsult a partok eróziója is, így csak az elmúlt hetekben két hajóroncs is a felszínre bukkant a Michigan-tóból. Az egyik az R. Kanters, egy 1903-ban elsüllyedt 34 méter hosszú szkúner, ez azonban a felfedezése után három nappal már el is kezdett visszasüllyedni a tó partjába. A másik, egy azonosítatlan 10 méteres hajó a 19. század második felében épült. A Michigan-tó északi és keleti részén különösen sok elsüllyedt hajóroncsot tartanak számon a helyi történészek, mivel a tó mentén nincsenek megfelelő öblök, amelyek védelmet kínálnának egy hirtelen lecsapó viharban.

Az öt tóban a becslések szerint 6000 hajóroncs fekszik, ezek közül 1500 nyugszik a Michigan-tó medrében. A hideg édesvízben nyugvó roncsok többsége pedig érintetlen, így régészeti szempontból is érdekes leletekről van szó. Amennyiben pedig a tavak vízszintje továbbra is tartósan magasan alakul, úgy a következő időszakban további hajóroncsok előkerülésére lehet számítani.

(Forrás: https://www.smithsonianmag.com/…/high-waters-lake-michigan…/
és
https://www.washingtonpost.com/…/great-lakes-water-levels-…/)

 

Kövessen minket a Facebookon is!