Kitekintő 2020. május 9. 12:00 Forrás: AM Sajtóiroda

150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat

150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat
Az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat – közölte Nagy István agrárminiszter. A jubileumi évforduló kapcsán a tárcavezető és Radics Kornélia, az OMSZ elnöke közösen helyezett el időkapszulát a Marczell György Főobszervatóriumnál.

Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatról (OMSZ) a megbízhatóság, a hitelesség és a kiszámíthatóság jut eszünkbe. A szervezet professzionális munkájának köszönhetően ugyanis mindig gondoskodik róla, hogy időben tájékoztasson minket az időjárási eseményekről.

Hozzátette: az OMSZ legfontosabb tevékenységei közé tartozik a meteorológiai adat- és információgyűjtés, valamint ezek elemzése, ellenőrzése, ennek megfelelően a különböző mérő- és megfigyelőhálózatok működtetése, valamint időjárás-előrejelzések, veszélyjelzések készítése, kiadása és a kutatás-fejlesztés.

Nagy István szerint a kerek évforduló nagyszerű alkalmat kínál, hogy kifejezzük elismerésünket és nagyrabecsülésünket a szervezet minden munkatársának, akik szakmai hozzáállásukban, munkamoráljukban és céljaikban továbbviszik az OMSZ örökségét. Kifejtette: az éghajlatváltozás nem csupán a jövőnket érinti, hatásai már napjainkban is világszerte nyomon követhetők. Az új kihívásokra csak úgy adhatunk hatékony válaszokat, ha alaposabban megértjük az éghajlati rendszer működését, és nagyobb mértékben támaszkodunk a globális információkra, ehhez pedig elengedhetetlenek a meteorológiai mérések és elemzések.

A tárcavezető megnyugtatónak tartja, hogy ebben a helyzetben van egy stabil szervezet, ahol a dolgozók nemzetközi szinten is kiemelkedő szaktudására, felelősségteljes hozzáértésére és tapasztalatára hosszú távon is támaszkodhatunk. A meteorológiai szolgálat stratégiai fontossága gazdasági, természetvédelmi- és társadalmi szempontból is felbecsülhetetlen.

 

Kövessen minket a Facebookon is!