Kistérség 2020. május 13. 08:00

Több forrásból fejlesztenek Pálmonostorán

Több forrásból fejlesztenek Pálmonostorán
Új helyszínen az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában működő helyi termelői piac épült Pálmonostorán az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap 38 millió forintot meghaladó támogatásával. A beruházás elkészültét – bár nagyon várta már a falu – egyelőre nem kísérte hangos ünneplés, de Cseszkó László polgármester bízik abban, hogy az április 30-i projektzárást követően mielőbb élettel telik meg az új létesítmény.

A közművesített piacépület több mint 150 négyzetméter alapterületű, felerészben zárt, felerészben nyitott de fedett elárusító tereket foglal magában. A fejlesztéssel egy piacfelügyelő számára teremtenek munkahelyet. Az árusok és vásárlók részére 12 darab parkolót építettek, ebből egy a mozgássérülteket szolgálja.

A piac udvarán több mint 70 négyzetméteren beton térkő járda készült a gyalogosforgalom számára, míg az ingatlanon belüli gépjármű használatot (árurakodás, parkolók megközelítése) csaknem 225 négyzetméternyi térkőburkolatú belső út szolgálja. A megközelítőleg 140 négyzetméteres parkolórész zúzottkő burkolatot kapott, a nyitott-fedett elárusító tér épületfalán ivókút, az udvaron kerékpártárolók, hulladékgyűjtő szemetesek szolgálják az árusok és vásárlók kényelmét. A beruházást környezettudatos szemlélettel tervezték: minden világítóberendezése LED technológiát használ, a létesítmény villamosenergia igényét pedig egy 3 kW teljesítményű hálózatra visszatápláló naperőmű teremti meg.

A vadonatúj, minden tekintetben korszerű termelői piacon elsősorban helyi mezőgazdasági termelők fognak értékesíteni – számolt be a polgármester. Mint mondta, a jelenleg aktív 250 gazdálkodó családból 70-100 őstermelő tud élni a helyben értékesítés lehetőségével. A piacon a kisebb árualapú gazdaságokból várható a kínálat, Cseszkó László szerint nagyobb részt szabadföldi és 35-40 százalékban fóliás kertészetekből származó zöldségfélék fogják alkotni az idényhez igazodó kínálatot. A tapasztalatok szerint jelentős lesz a helyi gyümölcs és csemegeszőlő értékesítés, amelyek már konyhakerti mennyiségben termelve is a helyi piacra kerülnek. A kínálatot várhatólag tovább gazdagítják a vágott és cserepes virágok, valamint a feldolgozott, kiszerelt termékek.

Pálmonostora polgármestere további folyamatban lévő fejlesztésekről is beszámolt. Június 30-án zárul a polgármesteri hivatal és az általános iskola tornatermének energetikai korszerűsítése, a kivitelezési munkálatok még tavaly befejeződtek, jelenleg a projektzárás van folyamatban. A fejlesztés keretében hőszigetelő anyag került a polgármesteri hivatal homlokzatára, lábazatára és a padlásfödésre is. Lecserélték a meglévő nyílászárókat, a régi radiátorokat és konvektorokat, korszerű hőtermelő berendezés vette át a kazán feladatát, és megújuló energiaforrásként napelemes rendszert szereltek fel.

Ugyancsak elkészült az általános iskola tornatermének hőszigetelése és nyílászáró cseréje, felszerelték az új napelemes rendszert, és mindkét épületnél megtörtént az akadálymentesítés – foglalta össze a település első embere. Tőle tudjuk azt is, hogy a meglévő buszmegállók korszerűsítése mellett padka, peron, az autóbuszra váróknak esőbeálló, továbbá fedett kerékpártároló építése és a központban gépjármű-parkoló kialakítása is lehetővé válik a Közúti közösségi közlekedés fejlesztése Pálmonostorán és Bugacpusztaházán című TOP-os projekt jóvoltából. Az augusztus 31-én záruló projekt már túl van az 50 százalékos készültségi szinten.

Folyamatban vannak a kivitelezési munkái azoknak a beruházásoknak is Pálmonostorán, amelyek a Magyar Falu Program felhívásai nyomán benyújtott és támogatást nyert pályázatokkal váltak lehetővé. Így szolgálati lakás és járdák újulnak meg, és sor kerül a temető, továbbá az óvoda udvar fejlesztésére is.


 

Kövessen minket a Facebookon is!