Közélet 2014. szeptember 17. 11:00 Forrás: vs.hu

Senkinek nem kell fizetnie a kórházért

Senkinek nem kell fizetnie a kórházért
Kommunikációs zavar támadt az elmúlt napokban az egészségügy fizetőssé tételéről. Már-már úgy tűnt: szabad a gazda, a pénzhiánnyal küszködő kórházak mégis a betegek zsebéből tehetik fenntarthatóvá gazdálkodásukat. Az egészségügyi államtitkár azonban mindezt határozottan cáfolta a VS.hu kérdésére, és a minap neki tulajdonított kijelentést is félreértésnek minősítette.


Lehet-e fizetőssé tenni az orvosi ellátást azoknak a betegeknek, akik nem az adott egészségügyi intézmény körzetéből érkeznek? - hangzott a vs.hu kérdése Zombor Gábor egészségügyi államtitkárhoz, miután a múlt héten egy szakmai konferencián a híradások szerint arra biztatta a kórházvezetőket, hogy kérjenek pénzt azoktól, akik az ellátási területükön kívülről érkeznek. Az államtitkár válasza most az volt, hogy "ez egy olyan kérdés, amely furcsán szabályozott". Mint mondta, foglalkozni kell vele, újra fogják szabályozni.

Ezért is utasította a minap a hatvani kórházat, hogy vonja vissza térítési díjszabályzatát. A hatvani intézmény arra kért volna engedélyt, hogy a körzetén kívül érkezőktől ezer forintot kérjen el adminisztrációs költségekre hivatkozva. És ezt nemcsak tervezte, hanem már be is vezette a gyakorlatba, ahogy arról a helyi lapok már a múlt hónapban beszámoltak. Zombor Gábor a vs.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy egymásnak ellentmondó jogszabályok okozzák a zavart, az egyik szerint jogszerű lenne ez a lépés, a másik szerint nem. A minisztérium ezt az ellentmondást akarja megszüntetni az újraszabályozással.

Arra a kérdésre, hogy az újraszabályozás után bővül vagy szűkül-e a fizetőssé tehető szolgáltatások köre, határozottan azt mondta, hogy nem, nem tervezik az egészségügy fizetőssé tételét. Az államtitkár nyilatkozatát Orbán Viktor miniszterelnök mai szavai is alátámasztották. A kormányfő a bajai kórház új épületének átadásán - a háttérben Zombor Gáborral - azt mondta: "az egészségügy nem üzlet", nem lehet kizárólag pénzügyi szempontból figyelembe venni a működtetését.

Maga is utalt a 2008-ban megrendezett népszavazásra, amelyen az erőteljes Fidesz-kampány hatására a többség elutasította a balliberális kormány tervét, hogy vizitdíjat vezessenek be az egészségügyben. Ez a győzelem gyakorlatilag a két év múlva bekövetkezett választási diadal megalapozásának bizonyult. Orbán Viktor ezt most úgy kommentálta, hogy "nem állhatnánk ma itt", ha a szociális népszavazást nem csinálták volna végig. Mint mondta, a szocialisták fizetőssé akarták tenni az egészségügyet, el akarták adni az ország legértékesebb vagyonát, a Fidesz viszont megvédte a kórházakat a privatizációtól.

Ebbe a képbe csúfított be a múlt héten Zombor Gábor államtitkár, aki az önkormányzati választási kampány hevében nemcsak kiejtette a "fizetős" szót, de még egy új magánkórház beharangozóján is részt vett, bár jelenlétét úgy magyarázta: éppen ideje, hogy "végre egyszer megbízható üzletemberek ne az állami egészségügy privatizálását akarják saját érdekükben", hanem a saját kockázatukra fejlesszenek. Az új kórház beruházása egy olyan külföldi befektetői körhöz kötődik, amely az Euromedic-cégcsoporton keresztül évek óta jelen van a magyarországi piacon, egyebek között kórházaknak szállít be gyógyszereket. Éves árbevétele több milliárd forint.

A magánkórházban alapvetően fizetős magánbetegeket látnak el, de mint mondták, törekszenek arra, hogy a legszükségesebb beavatkozások a társadalombiztosítás felé is elszámolhatók legyenek.

Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!