Kistérség 2020. június 15. 10:00

Visszaadják a Péteri-tavat a természetnek

Képgaléria
Visszaadják a Péteri-tavat a természetnek
A Petőfiszálláson és Pálmonostorán található Péteri-tavat negyven éve tették védetté a természetvédők. A tó madár- és növényvilága rendkívül gazdag és egyedi. A 230 hektáros szikes tó legfőbb értéke, hogy több mint kétszáz madárfajnak nyújt otthont és költőhelyet. Az első világháború idején a halastavak építésének lázában, a két település határán egy gátat építtettek hadifoglyokkal. Az elmúlt napokban ennek a gátnak a bontásához kezdtek hozzá, hogy visszaállítsák az eredeti állapotokat. A program megvalósításához 329 millió 900 ezer forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A több évtizede tartó aszályos időjárás miatt a Duna-Tisza közén az egykori szikes tavak kilencven százaléka mára eltűnt. Ezért vált fontossá a Péteri-tó eredeti állapotának visszaállítása, természeti értékeinek megmentése – mondta el Szöllősi Szabolcs, a Kiskunsági Nemzeti Park osztályvezetője azon a bejáráson, ahol megtekintették a munkálatokat, és megfogalmazták a további fejlesztési terveket.



Jelenleg a tó három különálló tóegységből áll. A nemzeti park célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsák az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet kínálva számos védett fajnak.



A visszaállítás során, több helyen gátat és töltést bontanak el, és jelentősen csökkentik a nádas felületét, hogy megnőjön a vízfelület. A feltöltőcsatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával oldják meg a vízutánpótlást és a vízvisszatartást. Emellett felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykori halgazdálkodást szolgálta. Újabb kilátót, madármegfigyelőt is építenek.



A bejáráskor Szász János, Petőfiszállás polgármestere elmondta, hogy a Péteri-tó helyreállítási projektjéhez kapcsolódva a két szomszédos település – Pálmonostora és Petőfiszállás – közösen próbál pályázati forrást találni a tó környékének fejlesztésére. A Vándormadarak nyomában című pályázatból többek között tanösvény épülne, amelynek egy része látványos módon, a nádvilágon halad keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül a természetfotósoknak profi fotóles épül. Szeretnének egy olyan útvonalat kialakítani, amelyen a természetjárók gyalogosan és kerékpárral is körbekerülhetik a tavat – tette hozzá a polgármester.


Fotó: Pálmonostora község honlapja
 

Kövessen minket a Facebookon is!