Kitekintő 2020. július 18. 18:00

Felgyújthatták a Nantes-i katedrálist

Felgyújthatták a Nantes-i katedrálist
Tűz ütött ki szombaton a nyugat-franciaországi Nantes városának gótikus katedrálisában. Sűrű fekete füst gomolygott az épület kitört ólomüveg-ablakokon át, miközben több tucat tűzoltó küzdött a lángokkal. A város főügyésze szerint a jelek arra utalnak, hogy gyújtogatás történt, ezért bűncselekmény gyanújával nyomoznak.

– Három helyen egyszerre keletkezett a tűz, ebből következtetünk arra, hogy bűncselekmény történt. Ez nem lehetett véletlen, úgyhogy innentől kezdve a rendőrbíró veszi át a nyomozást  mondta Pierre Sennès.

– A helyszínre érve hatalmas tűz fogadott minket az orgona és a rózsaablak között, oltókapacitásunkat ide összpontosítottunk, közben átvizsgáltuk az épületet és igyekeztünk megőrizni a művészi alkotásokat  mondta a Loire-Atlantique megyei tűzoltóság főfelügyelője, Laurent Ferlay.

A Péter és Pál székesegyházat a XV. században kezdték el építeni, és több mint négyszáz év múlva fejezték be. A II. Világháborúban bombatalálat érte a sekrestyét, 1972-ben pedig egy felújítás közben kapott lángra az épület, de minden alkalommal újraépítették az elpusztult részeket
 adta hírül az Euronews.

Fotó: Laetitia Notarianni
 

Kövessen minket a Facebookon is!