Kistérség 2020. szeptember 7. 12:00

Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

Képgaléria
Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson
A Sarplaninac, más néven Sárhegyi (a volt jugoszláv tagállamokból származó pásztorkutyafajta) tartói és tenyésztői találkoztak immár negyedik alkalommal Petőfiszálláson, a Sarplaninac Táborban augusztus végén. A résztvevők az ország minden részéről érkeztek, és legtöbben kutyáikat is hozták magukkal.

Ezen a találkozón minden évben összegyűlnek a fajta tenyésztői és tartói azzal a céllal, hogy szakemberek szemrevételezzék a hazai állományt, egyúttal eltöltsenek együtt néhány kellemes napot a fajta kedvelői. 

A Sárhegyi eredeti feladata a haszonállatok és a rá bízott terület védelme. A találkozón ennek megfelelően bírálták és tesztelték a kutyák ösztöneit és képességeit a küllemi értékelés mellett. A szombati bírálat során Polgár Adrijana küllembíró és a fajta szakértője minden kutya felvezetésekor részletesen kiértékelte a látottakat. A küllembírálatot kiegészítette a viselkedést tesztelő lövés- és közömbösségi teszt, valamint felnőtt kutyáknál a bátorságpróba, hiszen ennél a fajtánál fontos, hogy hordozzák a pásztorkutyákra jellemző tulajdonságokat. A segédi feladatokban és a kutyák viselkedésének kiértékelésében Pásztor Antal közreműködött.

Idén 22 Sarplaninac vett részt a megmérettetésen főként az egy éves vagy a fiatal felnőtt korosztályból. A tenyésztők szakmai megbeszéléseket folytattak, ahol igyekeztek egyeztetni és összehangolni a követendő tenyésztési szempontokat. Este kötetlen, vidám hangulatú beszélgetés, bográcsozás, zenés mulatság következett. A csapat egy összetartó baráti közösséget alkot, de szívesen fogadják az újonnan érkező fajtakedvelőket is.

A résztvevők elmondása szerint most is nagyszerűen sikerült a találkozó, mindenki jól érezte magát, és már alig várják a következő tábort. A találkozón petőfiszállásiak is részt vettek, akik szintén e fajta lelkes hívei.

Nagy Tímea

 

Kövessen minket a Facebookon is!