Közélet 2014. szeptember 24. 09:00 Forrás: hirado.hu

Jövőre kötelezően feliratozni kell a TV-műsorokat

Jövőre kötelezően feliratozni kell a TV-műsorokat
Az információs és kulturális javakhoz minden magyar tévénézőnek egyenlő eséllyel kell hozzájutnia - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a televíziós műsorok akadály-mentesítéséről szóló nemzetközi konferencián. Karas Mónika kiemelte: a jövő évtől a tévétársaságoknak kötelezően feliratozniuk kell a filmeket.


Jelnyelvi tolmács segít a siketeknek az M1 reggeli híradójának megértésében, az M2 gyerekcsatornán pedig, Európában egyedülálló módon, gyerekek fordítják le jelnyelvre a műsort. Nemcsak a közmédiánál, hanem a többi csatorna nagy részénél is nő a felirattal vagy jelnyelvi tolmács által közzétett, a halláskárosultak számára is jól követhető műsorok száma.

A Híradónak nyilatkozó Orbán Evelyn elmondta, a felirat segít neki, hogy megértse, miről is szól a műsor. Gyerekkorában még nem volt ilyen lehetőség, ezért ezt nagy előrelépésnek tartja. „Amikor nőttem fel, olyan húszéves koromig egyáltalán nem volt feliratozás a televízióban, csak mindig néztem a tévét üresen, hát úgy körülbelül, a cselekményekből tudtam követni, hogy mégis miről is van szó” – mondta el Orbán Evelyn.

Az információs és kulturális javakhoz minden magyar tévénézőnek egyenlő eséllyel kell hozzájutnia - mondta Karas Monika. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kiemelte: 2015-től a televíziók 24 órában kötelesek felirattal ellátott műsorokat sugározni.

„A teljes műsoridőt kötelesek a médiaszolgáltatók elérhetővé tenni a siket és a nagyothalló társaink számára. Az egyenlő hozzáférés elvét valósítjuk meg ezzel, az információs és kulturális javakhoz való teljesen egyenlő hozzáférés elvét” – mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke szerint a fejlesztés a jövőbe mutat, és a műsorok feliratozása nemcsak a siketeknek segít, hanem például a magyar nyelvet tanulóknak is hasznos lehet. „Bízom benne, hogy nincs kétség, semmilyen kétség arról, hogy ez nem egy púp a hátukra, hanem egy értelmes és jövőbe mutató szolgáltatás és fejlesztés. Ez a szolgáltatás mindenkié, a televízió mindenkié, a siketeké és nagyothallóké is” – jelentette ki Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke.

A politikai és hírműsoroknak már most is akadálymentesnek kell lenniük. Jövőre pedig a filmeket, a játékokat és a közszolgálati műsorokat is közzé kell tenni ilyen formában is.
 

Kövessen minket a Facebookon is!