Kitekintő 2020. október 7. 14:00

Szeszélyes nyár

Szeszélyes nyár
Az idei nyár csapadékeloszlása nagy területi változékonyságot mutat, de összességében az átlagosnál több csapadék hullott.

A 2020. évi nyár is a szokásosnál melegebben alakult, noha tartós és markáns hőhullám nem fordult elő. Az évszak középhőmérséklete 21,04 °C-nak adódott, ami 0,8 °C-kal haladja meg az 1981–2010-es átlagot, ezzel 1901 óta a 16. legmelegebb nyarat hagytuk magunk mögött. Az igen hűvös májust követően a 2020-as június mintegy 0,6 °C-kal volt melegebb a szokásosnál. A átlagosan meleg július után az augusztus a 10. helyre került a legmelegebb augusztusok rangsorában 1901 óta. Minden hónapban előfordult hőhullámos nap (25 °C feletti napi középhőmérséklet országos átlagban), de egy-egy napnál tovább nem tartott.

A legmagasabb hőmérsékletet ezúttal az évszak végén, augusztus 30-án mértük. A háromhavi csapadékmennyiség országos átlagban 261,14 mm-nek adódott, mintegy 31%-kal volt több, mint az 1981-2010-es normál. Az egész évszakban gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők. Csapadékosabb időszaknak június közepe és vége, július 17–26., augusztus 3–5. és augusztus közepe tekinthetők országosan. Ekkor több állomáson a napi csapadékösszeg megközelítette, vagy meg is haladta a 100 mm-t. A 2020-as nyár legcsapadékosabb napja július 24-e volt, amikor Somogy és Zala megyében özönvízszerű eső hullott. A nyári legkisebb csapadékmennyiség ezúttal a Mohácsi-síkon adódott, de a sokévi átlagnál kevesebb csapadék érkezett a Kisalföldön és a Nagy-Sárréten is – 
írta az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. 

A nyári középhőmérséklet az ország nagy részén 20-22 °C között alakult (1. ábra). A legmelegebb az Alföldön az Alsó-Tisza vidéken és Budapest mellett a Duna menti síkság déli részén volt, ahol az évszakos átlag meghaladta a 22 °C-ot. A leghűvösebb a középhegységeinkben volt: a Mátra és a Bükk területén a nyári átlaghőmérséklet helyenként 17 °C fok alatt maradt. A legmagasabb nyári hőmérsékletet(23 °C) Budapesten, a leghűvösebb nyarat pedig Kékestetőn tapasztaltuk, itt az évszakos átlag 16 °C volt.

1. ábra
A 2020-as nyár középhőmérséklete °C-ban


Országos átlagban az évszak középhőmérséklete 21,04 °C, amely 0,8 °C-kal meghaladja az 1981-2010-es normált. Az ország egészét pozitív hőmérsékleti anomália jellemezte (2. ábra), a legnagyobb mértékű (>1 °C) eltérést a Dunántúlon és az északkeleti országrészben figyeltük meg. Jórészt az átlag közelében maradt a hőmérséklet Bács-Kiskun, Békés és Nógrád megyékben.
 

2. ábra
A 2020-as nyár középhőmérsékletének eltérése a sokévi átlagtól


2020 nyarán a június 0,6 °C-kal, az augusztus pedig 1,8 °C volt melegebb az 1981-2010-es sokévi átlagnál (3. ábra), míg a júliusi havi középhőmérséklet szinte teljesen megegyezett azzal. Interpolált országos átlagok alapján az elmúlt 120 év idősorában csak az augusztus került a top10-be: pontosan a 10. lett. A június és a július a 120 éves rangsorban hátra szorult (I. táblázat). A 2020. évi nyár volt összességében a 16. legmelegebb nyári időszak országos átlagban a sorok 1901-es kezdete óta.

3. ábra
Az országos havi és az évszakos középhőmérséklet eltérése a sokévi (1981-2010-es) átlagtól 2020 nyarán (interpolált adatok alapján)


2020 nyarán az igen hűvös május után minden hónapban tapasztalhattunk hőhullámos napokat, amikor a napi középhőmérséklet elérte a 25 °C-ot. Országos átlagban a nyáron összesen 4db hőhullámos napot összegeztünk. Júniusban 28-án, júliusban 30-án, augusztusban 8-án és 30-án emelkedett a napi középhőmérsékletet 25 °C fölé. Mind közül a legmagasabb érték augusztus végén adódott. Mezőkovácsházán 2020. augusztus 30-án 37,4°C-ot mértünk. Országos átlagban mindössze 1 forró nap (Tmax≥35 °C) fordult elő, mely a sokévi átlagnál kevesebb. Az automaták mérése szerint a legtöbb forró nap Villány állomáson adódott: itt 5 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 35 fokot. A hőségnapok (napi maximumhőmérséklet ≥ 30 °C) száma 28 (normál: 22 nap), a nyári napoké (napi maximumhőmérséklet ≥25 °C) 69 volt idén nyáron (normál: 60 nap).


4. ábra
Az országos nyári középhőmérsékletek 1901 és 2020 között (interpolált adatok alapján)


Az elmúlt 120 év nyári középhőmérsékleteit tekintve (4. ábra) 2020 nyara az elmúlt évtized legalacsonyabb értékei között foglal helyet. Az eddigi legmelegebb nyártól (2003: 22,5 °C) jelentősen, mintegy 1,5 °C-kal maradt el. Ennek ellenére a nyári átlagértékek lineáris trendbecslés alapján továbbra is emelkedést mutatnak, a nyári hőmérsékletváltozás 1901 óta mintegy 1,47 °C országos átlagban.

Az 5. ábrán a napi középhőmérsékletek országos átlagait mutatjuk be. A nyár folyamán az időjárási frontok átvonulásához jelentős hőmérsékletváltozások kapcsolódtak. A júniusi napi középhőmérséklet csak rövidebb időszakokban haladta meg az 1981-2010-es értékeket. Június vége és július első napjai az átlagosnál melegebb időjárásúak voltak, majd változékonyabbra fordult az idő, és hosszabb ideig 20 °C alatt maradt a hőmérséklet. Július vége és - egy frontátvonulást követően - augusztus második dekádja az átlagosnál melegebb időjárású volt. Az augusztus 20. után érkező átmeneti lehűlést idén is átélhettük, de idén nem volt jelentős mértékű. A nyár alapvetően kánikulai időjárással ért véget.

5. ábra
A 2020-as nyár napi középhőmérsékleteinek eltérése a sokévi (1981-2010-es) átlagtól (°C)


A következőkben összefoglaljuk, hogyan változott a középhőmérséklet hazánkban 2020 nyarán havonta.

Június
Az igen hűvös május után június első napjaiban egy átvonuló ciklon miatt még maradt a tavaszt idéző hőmérséklet. Később időjárásunkat egyre melegebb, de labilis levegő alakította, melynek hatására a sokévi átlag fölé emelkedett a napi középhőmérséklet. A második dekádban azonban szinte végig a sokévi átlag közelében maradt a hőmérséklet, majd az időszak végén egy sekély ciklon felhős, csapadékos és szeles időt hozott. Június 25-től egy magassági hidegörvény alakította a Kárpát-medence időjárását. Júniusban a hőmérséklet legmagasabb értékét június 29-én Drávaszabolcs (35,0 °C) állomáson rögzítettük. A nyári napok száma országos átlagban 17 nap, míg a hőségnapok száma 4 nap volt. Csak a nyári napok száma volt 1 nappal több, mint az 1981-2010 közötti normálérték.

Július
Július első hetében még a sokévi átlag felett volt a napi országos átlaghőmérséklet, azonban egy markáns hidegfront átvonulását követően július 7-én jelentősen visszaesett a napi átlaghőmérséklet. Később egy gyenge anticiklon felépülése rövid felmelegedést hozott: július 11-én mértük Pécsett a hónap legmagasabb csúcshőmérsékletét (36,5 °C). A hónap közepén azonban frontátvonulásoknak köszönhetően hűvösebb légtömegek alakították az időjárást, és tartósan a sokévi átlag alatt maradt a napi országos átlaghőmérséklet. Az átlagosnál hűvösebb időszak az utolsó dekád közepéig tartott, majd a hónap utolsó napjaiban újra megerősödött a nappali felmelegedés, és a július meleg, igazi nyári idővel búcsúzott.

Augusztus
Augusztus elején még kitartott az előző hónap végén kialakult anticiklon, de egy hullámzó frontrendszer visszavetette a felmelegedést. Később újra egy anticiklon alakította időjárásunkat, melynek hatására egyre inkább kánikula alakult ki. A hónap közepén kicsit változékonyabbra fordult az idő: sekély átvonuló ciklonok és változó nedvesség tartalmú, labilis légtömegek alakították térségünk időjárását. Ez a sokévi átlagnál hűvösebb időszakot jelentett. A második dekád végén egy magassági teknő mellett újra igazi nyári idő alakult ki, azonban egy nyugat felől érkező frontrendszer kissé csökkentette a hőmérsékletet. A hónap végén délies áramlással száraz, meleg levegő érkezett. Ebben az időszakban a napi átlaghőmérséklet 6-7 °C-kal a sokévi átlag felett alakult. Az utolsó napokban egy mediterrán ciklon vonult át felettünk, mely a kánikulát kissé mérsékelte.

 

Kövessen minket a Facebookon is!