Közélet 2014. szeptember 26. 10:25 Forrás: hirado.hu

Januártól jár vissza pénz a devizahiteleseknek

Januártól jár vissza pénz a devizahiteleseknek
A végeredményt senkinek sem kötelező elfogadnia. Először a bankoknál, aztán a Pénzügyi Békéltető Testületnél tehetnek panaszt az ügyfelek, végső esetben a bíróságtól is segítséget kérhetnek.

A jövő év elején, akár már januárban is fontos levelet hozhat a postás. A bankoknak ugyanis január 15. és november 30. között postázniuk kell ügyfeleiknek az elszámolást.



A levélben szerepelni fog hogy kinek, mennyi pénz jár vissza a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés és az egyoldalú szerződés módosítások miatt.

Pénz csak annak járhat vissza, aki még most is tartozik a bankjának, vagy akinek 2009. július 26-a után szűnt meg a szerződése. Akinek korábban lezárult a hitele, annak csak abban az esetben járhat vissza bármi, amennyiben a pénzintézet átadta az adósságot egy követeléskezelőnek és azzal, még azóta sem tudott megállapodni. Akinek még jelenleg is élő szerződése van, annak automatikusan küldik majd az elszámolást. Aki viszont már kifizette a hitelét, annak először kérnie kell a pénzintézettől, hogy neki is számolják ki: mennyi pénz járhat vissza. És csak ezután kapja meg a levelet.

Ahány hitel, annyi féle elszámolás várható - ami függ a hitelfelvétel időpontjától, nagyságától és a futamidőtől. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint egyelőre csak becsülni lehet, hogy mennyi pénz járhat vissza az adósoknak. A jegybank ugyanis csak ezután fogja kidolgozni azt a képletet, ami alapján ezt pontosan ki lehet számolni.

Előreláthatólag bő egy hónap múlva jelenik meg a rendelet, amely tartalmazza a képletet – mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Duna Híradójában. A szakértő szerint addig is, amíg elkészül a képlet, a hiteleseknek is van teendőjük.

Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesülete elnöke elmondta: érdemes addig a hitellel kapcsolatos adatokat összegyűjteni. Így amikor majd az adós a banktól megkapja az elszámolást ellenőrizni tudja, hogy helyes-e az összeg. Felhívta a figyelmét az adósoknak arra is, hogy a bank honlapját figyeljék, hiszen a bankoknak a honlapon kell közzétenniük, mikor tekintik lezártnak a visszafizetéseket. Ennek azért van jelentősége, mert az onnan számított 30 napon belül van lehetőség arra, hogy az ügyfelek jelezzék, ha nem értenek egyet az elszámolás végeredményével. A panaszt telefonon és írásban is meg lehet tenni, először a saját bankjuknál. Ha pénzintézet elutasítja a kifogásokat, akkor a Pénzügyi Békéltető Testület elé kerül az ügy, gyorsított eljárásban. Ezt követően a bírósághoz fordulhatnak az ügyfelek.

Bár az új képlet, pontosabban a képletek még nincsenek meg, ennek ellenére már több gazdasági portál is kiszámolta, hogy kinek, mennyi járhat vissza. Ezek az összegek eltérőek, de mindegyik számítás szerint egy átlagos devizahiteles több mint egymillió forintot is kaphat majd bankjától. Illetve a többségnél ennyivel csökkenhet a tőketartozás.
 

Kövessen minket a Facebookon is!