Kitekintő 2020. november 1. 16:00

Lassan tönkretesszük a Földközi-tengert

Lassan tönkretesszük a Földközi-tengert
A Földközi-tengerben már most is rengeteg műanyag hulladék van, két évtizeden belül ugyanakkor megduplázódhat a beáramló szemét mennyisége.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint évente mintegy 230000 tonna műanyag hulladék kerül a Földközi-tengerbe, a mennyiség azonban 2040-re megduplázódhat – írta a Phys.org. Az IUCN adatai alapján a rossz hulladékgazdálkodás és a sűrűn lakott part menti területek miatt Egyiptom, Olaszország és Törökország járul a legnagyobb mértékben hozzá a Földközi-tenger szennyezéséhez, az egy főre jutó szemetelést tekintve viszont Montenegró, Albánia, Bosznia-Hercegovina, illetve Észak-Macedónia vezet – írta cikkében a National Geographic.

A friss jelentés szerint már nagyjából egymillió tonna hulladék került a tengerbe. A szakértők úgy vélik, hogy a beáramló műanyag mintegy 94 százaléka a nem megfelelő hulladékkezelés miatt juthat a vízbe.

Az IUCN számításai azt mutatják, hogy amennyiben nem kezdünk valamit a problémával, úgy 2040-re évi 500000 tonna hulladék kerülhet be a Földközi-tengerbe. Minna Epps, a szervezet tengeri programjának vezetője kiemelte: a műanyagszennyezés tartós károkat okozhat a tengeri és szárazföldi ökoszisztémában.

A jelentésből az is kiderül, hogy amennyiben a száz legszennyezőbb városnál javítanának a hulladékgazdálkodáson, 50 ezer tonnával csökkenthetnék a tengerbe jutó szemét mennyiségét. Antonio Troya, az IUCN földközi-tengeri együttműködésének feje úgy látja, a kormányoknak, a magánszektornak, a kutatóintézeteknek, a fogyasztóknak és egyéb szereplőknek össze kell fogniuk, hogy orvosolni tudjuk a helyzetet.

Kövessen minket a Facebookon is!