Helyi hírek 2020. november 27. 08:00

A varázslatos papírtorták alkotója

Képgaléria
A varázslatos papírtorták alkotója
Ha egy tortára gondolunk, egy finom, szépen feldíszített, habos sütemény képe jelenik meg lelki szemeink előtt. Ez a kép kifejezetten igaz, az alkalomra készült torták vonatkozásában. A cukrászmesterek művei gyorsan elfogynak és csupán az elkészült képek maradnak meg számunkra kedves emlékként.

Kátai Gyöngyi, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársa szeretett volna olyat alkotni, amely évek múltával is marandandó, kézzelfogható ereklye lehet. Először az unokahúgának készített papírtortát, mondanom sem kell, hogy hatalmas sikert aratva a családon belül. A tökéletesen kivitelezett alkotásokig hosszú évek kitartó munkája és szorgalma kellett. Erről az útról mesélt lapunknak találkozásunk alkalmából.

Gyöngyi kicsi kora óta szereti az aprólékos és precíz kézműves elfoglaltságokat. Mint mondja, neki a koncentrálás a kikapcsolódás és a megnyugvás. Kislány korától kezdve érdeklődött a különböző kézimunkák iránt. Édesanyja megtanította horgolni, de Gyöngyi mindig kereste az újdonságot, amit kipróbálhat, tovább fejleszthet. Akkoriban azonban nem volt lehetősége olyan alapanyagokat beszerezni, amelyeket egy-egy bonyolultabb dolog megkívánt volna, de ennek ellenére igyekezett a legtöbbet kihozni magából. Gyermekeinek macikat varrt, amelyekből az egyiket nekem is megmutatta. Nappalijukban szétnézve minden kiegészítő színben passzol és a legtöbb saját keze munkáját dicséri.

– Honnan jött az ötlet, hogy papírtortákat készítsen?

– 2018-ban a keresztlányom születésnapját ünnepeltük és valami maradandó ajándékon gondolkodtam. Interneten láttam hasonlókat, eszembe jutott, hogy én is készíthetnék ilyet. Az elmúlt években egyre jobban beleástam magam a tökéletesítésbe és már a technológiája sem okoz gondot, a díszítésnek meg csak a képzelet szabhat határt.

– Kik rendelik a tortákat?

– Elsősorban az ismeretségi körömből keresnek meg, de kértek már tortaszeleteket, mint esküvői köszönőajándékot is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tortaszelet csomagolásként funkcionál, amelybe bon-bonokat, üzeneteket, vagy éppen apróságokat lehet elrejteni. Ezekben az a jó, hogy megmaradnak és örök emlékként el lehet tenni. Készítettem egy kisfiúnak is tortát születésnapra, neki az volt a kérése, hogy ne díszítsem, hanem maradjon meg eredeti színben.

– Milyen előkészületet igényel az elkészítése?

– Nagyon precíz, pontos méretek és vágások szükségesek hozzá, hogy ha egymás mellé tesszük a tortaszeleteket, szabályos kört kapjunk. Már egészen belejöttem a fázisokba, mindig van itthon hozzá alapanyagom. Ha olyan helyen járok, ahol szalagokat, díszeket árulnak, már azon gondolkodom, mihez tudnám felhasználni. Előre is szoktam dolgozni. A virágok hajtogatása kifejezetten pepecselős munka, de nagyon élvezem. A család már elfogadta, hogy ráérős időmben méricskélek, szabok, vágok és ragasztok. Többször megfogalmaztam már magamnak, hogy vajon olyan hosszú életű leszek-e, hogy minden kreativitásomat ki tudjam élni – ezzel a gondolattal, mosolyogva, csillogó szemmel zárta az interjút Gyöngyi.


További képek találhatók az Esküvői köszönőajándékok Facebook-oldalon.

V. B.  
 

Kövessen minket a Facebookon is!