Kitekintő 2014. január 30. 08:54 Forrás: MTI

Közösen indít képzést a Kecskeméti Főiskola és az MNB

Közösen indít képzést a Kecskeméti Főiskola és az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Kecskeméti Főiskolával együttműködve duális rendszerű képzést indít a gépészmérnöki alapszak gazdasági gépészmérnök szakirányán - közölte Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora szerdán az intézmény nyílt napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A következő tanévben induló képzés célja olyan mérnöki tudás és gondolkodásmód kialakítása, amely a folyamatosan változó gazdasági környezetben és pénzügyi térben közgazdasági szempontból megerősíti a mérnök végzettségűek szakképzettségét - mondta a főiskola rektora.

Ailer Piroska tájékoztatása szerint a duális képzésben minden szemeszter elméleti oktatással kezdődik, a hallgatók az elsajátított anyagot a gyakorlatban az őszi-téli szemeszterben 8 hét, a tavaszi-nyári szemeszterben 16 hét alatt az MNB és leányvállalatai szakterületein fogják alkalmazni.

Közlése szerint a vizsgaidőszakban a főiskolával közösen értékelik majd az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításának szintjét.

A rektor felolvasta a MNB kérésének megfelelő tájékoztatót, amely szerint "a képzés célja a nemzetgazdaság számára a képzett munkaerő biztosításának támogatása, az ipari pályák és szakmák presztízsének és vonzerejének a növelése, a felsőoktatás gazdaságba történő mélyebb beágyazódásának elősegítése, a hazai tudományos, kutató, oktató centrumok világpiacon történő megjelenésének elősegítése".

A közlemény szerint cél továbbá "a Magyar Nemzeti Bank által, a reálgazdasági folyamatokkal is foglalkozó, jegybanki monetáris politika érdekében modern közgazdasági kutató, fejlesztő és oktatási központ létrehozása Kecskeméten is".

A nyílt napon hozzáférhető szórólap szerint az MNB a felsőoktatásról szóló törvényben rögzített hallgatói munkaszerződést köt a hallgatókkal, ennek alapján havi munkadíjat biztosít a tanulmányokkal és szakmai gyakorlattal eltöltött időszakra.

Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: a város számára kiemelt fontosságú, hogy vonzó és versenyképes felsőoktatás valósul meg a Kecskeméti Főiskolán.

A város, a gazdasági élet szereplői és a főiskola tudott azzal a lehetőséggel élni, amit a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának felépítése jelentett – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy ennek egyik fontos eredménye a főiskola megerősödése.

Az országban először a Kecskeméti Főiskolán indult el német mintára a duális mérnökképzés, amelyet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kezdeményezett. 2011-ben kezdődtek meg a képzéstípus bevezetésével kapcsolatos előkészítő munkák, amelyek eredményeként 2012 szeptemberében a Kecskeméti Főiskola gépipari és automatizálási műszaki karán a járműmérnöki alapszakon beindult a duális képzés, közösen a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel.

A Kecskeméti Főiskola 22 vállalattal kötött együttműködési megállapodást a duális képzés biztosítására, jelenleg 69 hallgató vesz részt a gyakorlatorientált mérnökképzésben 4 szakirányon.

Kövessen minket a Facebookon is!