Helyi hírek 2020. december 27. 12:00

Újrahasznosítás: mindenki akarja, de nem mindig tudja

Újrahasznosítás: mindenki akarja, de nem mindig tudja
Az emberek fejlettebb infrastruktúrára vágynak, végtelenszer újrahasznosítható csomagolást szeretnének, és többet akarnak tudni az újrahasznosítás részleteiről. A magyarok szerint az újrahasznosítást leginkább az infrastruktúra fejlesztése segítené – derül ki az Every Can Counts kezdeményezés felméréséből.

A magyar válaszadók 92 százaléka szerint az újrahasznosítás nagyon fontos. Úgy tűnik azonban, hogy a magasabb újrafeldolgozási arány legfőbb akadálya az infrastruktúra tökéletlensége. A szándék már megvan bennünk, jól informáltak vagyunk az újrahasznosítás lehetőségeivel, előnyeivel kapcsolatban, még ha a folyamat nem is annyira egyértelmű, és az otthonainkban is többnyire biztosított a szelektív gyűjtés. A rendszer infrastrukturális hiányosságai miatt azonban mindez mégsem annyira egyszerű utazás, vásárlás, vagy éppen sportolás alkalmával.



A közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a magyarok 95 százaléka több szelektív gyűjtésre alkalmas lehetőséget szeretne látni az utcákon, a nyilvános tereken, a parkokban, a strandokon vagy a sportpályákon. És ez az arány nem változott, amikor a fesztiválokról, sporteseményekről kérdezték őket. Ezen kívül az emberek 86 százaléka azt mondta, hogy ezeken a rendezvényeken csak újrahasznosítható csomagolást kellene használni az italokhoz.


– A legtöbb válaszadó készen áll arra, hogy többet tegyen az otthon fogyasztott italosdobozok szelektív gyűjtése terén, de a megfelelő újrahasznosítási és begyűjtési megoldások gyakran nem elegendőek. Az italos dobozok összegyűjtését és újrahasznosítását sokféle módon tehetjük hatékonyabbá, akár szórakoztatóvá is. Ennek természetesen nagyon sok előnye is van, mivelmínium dobozok egy fenntartható és állandó anyagból készülnek, ezért ez a legértékesebb és leginkább újrahasznosított italcsomagolás  mondta az Every Can Counts Europe igazgatója, David Van Heuverswyn.

Az embereknek főleg az otthonukon kívüli tevékenységeik alkalmával vannak gondjaik a szelektív gyűjtéssel. A válaszadók 92 százaléka válaszolta, hogy az otthonukban mindig vagy gyakran gyűjtik szelektíven az italcsomagolásokat (aludoboz, üveg, papírdoboz), de ez a szám 78 százalékra csökken a munkahelyeken, mindössze 75 százalék teszi ezt meg utazás, vásárlás közben, és csak 69 százalékuk a szabadban, például parkokban és strandokon, vagy sportolás közben.

A válaszokból az derült ki, hogy a szelektív hulladékgyűjtést, és így az újrahasznosítást, leginkább a már most is meglévő rendszerek fejlesztése és bővítése segítené elő (72%). 17 százalék látja megoldásnak a szélesebb körű ismeretterjesztést, tájékoztatást, figyelemfelhívást. Az anyagi ösztönzés mindössze 11 százalék szerint hozná el a sikert.


– Le kell számolnunk azzal a sztereotípiával, hogy a hétköznapi döntések során az emberek árérzékenysége felülír minden más szempontot. Megértettük, hogy a környezetvédelem és ezen belül is az újrahasznosítás fontos pillére a fenntartható jövőnek. Már nem az a kérdés, hogy mivel vesszük rá az embereket a szelektív gyűjtésre és az újrahasznosításra, hanem az, hogy találnak-e a környezetükben szelektív gyűjtőket  mondta el Vida Péter, az országosan 200 aludoboz visszaváltó automatát üzemeltető mindendoboz.hu operatív vezetője.

Az emberek többet akarnak újrahasznosítani, bár a folyamatot nem ismerik

2009 óta az Every Can Counts azon munkálkodik, hogy növelje az alumínium italosdobozok újrahasznosításának tudatosságát azzal a céllal, hogy az Európában elfogyasztott aludobozos italok csomagolása 100 százalékban újrahasznosuljon. 2017-ben az italos dobozok 74,5 százalékát újrahasznosították Európában, Magyarországon alig 36,5 százalékát. A felmérés szerint viszont  a magyar válaszadók 57 százaléka úgy gondolja, hogy az alumínium dobozok újrahasznosítási aránya a hazánkban 50% fölötti. Ez a paradoxon azt mutatja, hogy a fogyasztói ismeretek terén is van még tennivaló. Az alumínium fenntartható tulajdonságainak ismerete hasonló eset, a válaszadók közül csak ötből hárman tudják helyesen, hogy az alumínium végtelenszer újrahasznosítható, például csomagolóanyagként.



Sőt, ha arról van szó, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal miután elvitték
 hol hasznosítják őket újra, mi történik az anyagokkal az újrahasznosítás után, és különösen, hogy a hulladék mekkora részét hasznosítják újra  a válaszadók alig negyede érezte elég tájékozottnak magát, míg 60 százalékuk többet szeretne tudni ezekről a dolgokról.

Az újrahasznosíthatóság szintén fontos szerepet játszik a fogyasztói magatartásban. A válaszadók nagyrésze (44%) azt mondta, hogy azért vásárol inkább aludobozos italokat, mert a csomagolásuk könnyen újrahasznosítható. Ez az ok volt a legerősebb motiváció másokkal összehasonlítva, például a csomagolás könnyű súlya (32%), könnyű szállíthatósága (35%), tárolhatósága (34%), egyszerű fogyaszthatósága (38%) mellett. Így nem meglepő, hogy a felmérésben résztvevők 95 százaléka szerint a gyártóknak alumínium dobozokat, egy végtelenül újrahasznosítható csomagolást kellene használniuk.

A felmérés során 13 793, 16 évnél idősebb embert kérdeztek meg életkor és nem arányosan 14 országban, ahol az Every Can Counts-nak helyi kezdeményezése van (Belgium, Szerbia,, Ausztria, Magyarország, Görögország, Románia, Lengyelország, Csehország, Írország, Hollandia, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország, Franciaország) augusztus 5. és szeptember 14. között.


 

Kövessen minket a Facebookon is!