Helyi hírek 2021. január 8. 12:00

Ez történt az elmúlt négy évben Kiskunfélegyháza ingatlanpiacán

Ez történt az elmúlt négy évben Kiskunfélegyháza ingatlanpiacán
Korábban már beszámoltunk az árak újbóli drágulásáról a félegyházi ingatlanpiacon.

Kijelenthető, hogy a második negyedévig nem történtek nagy változások a 2020-as évben, a félidőn túl azonban fordulatot vettek a lakóingatlanok átlagárai. Most utánajártunk, hogyan alakultak hosszabb távon az ingatlanpiaci trendek városunkban. Cikkünkben az elmúlt négy év változásait vesszük górcső alá.

A megfigyelt időszakban végig a téglalakások voltak a legdrágábbak, a második helyen a panel építésű lakások foglaltak helyet, így a legolcsóbbnak a családi házak négyzetmétere bizonyult. Az elemzés az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján készült, a kínálati árak figyelembevételével.

A családi házak majdnem 100 ezer forinttal drágultak

A vizsgált időintervallum alatt a családi házak szinte folyamatosan dráguló tendenciát mutattak. Viszont folyamatosan olcsóbbnak számítottak a többi lakóingatlan típushoz képest a félegyházi ingatlanpiacon. 2017-ben például átlagosan 149 ezer forintos négyzetméter áron
lehetett a házakat megvásárolni. A 2018 és 2019-es év között folyamatos áremelkedés volt megfigyelhető, körülbelül 50 ezer forintos drágulást könyvelhettünk el négyzetméterenként. A 2020-as év folyamán a családi házak átlagára már közelített a panellakások árfekvésének szintjéhez, így körülbelül 230 ezer Ft/m2-ért lehetett ilyen típusú ingatlant találni Kiskunfélegyházán. Ez a változás a négy év során körülbelül 54 százalékos drágulást jelentett.

A panellakások átlagára minimálisan változott

Az elmúlt négy év során a kiskunfélegyházi panellakások négyzetméterenkénti átlagára igen szűk keretek között – 210 és 270 ezer forint – mozgott. 2017 júniusában átlagosan 212 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra városunkban a panel építésű ingatlanokat. Ez az összeg folyamatosan ugyan, de kis mértékben emelkedett az évek során, így elérve 2019 novemberében a 188 ezer forintos négyzetméter árat. A tavalyi évre már csökkenést is felfedezhettünk az átlagárakban, ennek köszönhetően 2020 novemberében átlagosan 264 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a panellakásokat.



A téglalakások uralták a város ingatlanpiacát

Minden bizonnyal a téglaépítésű ingatlanok voltak a legdrágábbak Kiskunfélegyháza területén az elmúlt négy év folyamán. 2017 novemberében még átlagosan 251 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra az ilyen típusú lakásokat. Az ezt követő két év során igencsak felfelé ívelt a téglalakások kínálati ára, ez idő alatt több mint 39 forinttal emelkedtek négyzetméterenként az átlagárak. Ennek hatására 2019-ben a téglalakások árfekvése már elérte a 290 ezer Ft/m2-t. Az elmúlt évben szintén az árak emelkedése volt megfigyelhető az előző év azonos időszakához képest a téglaépítésű lakások átlagárában. Egy év alatt ugyanis majdnem 51 ezer forinttal ugrott meg az átlagos négyzetméterár, így elérve a 339 ezer Ft/m2-t.

Tavaly visszaesett az építőipar volumene is, viszont az idei év kedvezőbb fordulatokat hozhat

Az építőipar volumene a tavalyi év második felére visszaesett, sőt a következő hónapok mért teljesítményében sem várható még nagymértékű javulás. 2020-hoz képest azonban 2021-ben az 
építőiparnak kedvezőbb éve lehet, hiszen elég csak a nemrég bevezetett új lakások kedvezményes áfakulcsának visszavezetésére vagy a lakásfelújítások támogatásának bevezetésére gondolni.
 

Kövessen minket a Facebookon is!