Helyi hírek 2021. január 12. 08:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Készül a megyei klímastratégia

Készül a megyei klímastratégia
A környezettudatosság egyre inkább előtérbe kerül, és nem csupán egyéni hanem megyei szinten, így településeink esetében is. Napjainkban megkerülhetetlen téma a klímaváltozás. A saját bőrünkön tapasztalhatjuk az aszályos, forró időszakokat és a szokatlanul nagy intenzitású viharokat egyaránt. A tudósok ezeket a jelenségeket is a klímaváltozás számlájára írják. Az éghajlatváltozás hatását hazánkban is érezzük, így Bács-Kiskun megye települései, tekintet nélkül azok lakosságszámára vagy gazdasági erejükre, ugyanúgy szenvedő alanyai e jelenség-együttesnek.

A megyei önkormányzat által koordinált és a TOP által támogatott projektnek köszönhetően januárban útjára indult az a program, amely lehetőséget kíván nyújtani a megye településeinek az éghajlatváltozás hatásaihoz való felkészülésében. Ennek érdekében a 70 millió forintos forrásnak köszönhetően elkészül a konzorciumi partnerek – Baja, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Lajosmizse, és Tiszakécske önkormányzatainak Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (SECAP). Ezek a dokumentumok megfelelő keretet adnak a környezettudatos szemléletmódhoz kapcsolódó intézkedéseknek.

Korábban, 2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat konzorciumban Bátya, Szentkirály és Kunadacs önkormányzataival 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyei és települési Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv elkészítésére. A most tervezett projekt és az előző program eredményeképpen Bács-Kiskun megye valamennyi települése rendelkezni fog Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervvel, amely a következő Uniós ciklusban feltétele lesz egyes támogatási források megszerzésének.

A program keretében lehetőség van a megye területén működő Helyi Fejlesztési Stratégiával rendelkező vidékfejlesztési közösségek SECAP-jainak az elkészítésére is, de mivel ezek a szervezetek nem lehetnek konzorciumi partnerek, részükre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat készítteti el.

Ezek a Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület, a Kiskunok Vidékéért Egyesület, a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület, a Kolon Menti Leader Egyesület, az Üde-Kunság Vidékfejlesztési Egyesület és a Szabadszállási Gazdakör.

A SECAP-ot készítő önkormányzatok vállalják, hogy saját CO2 kibocsátásukat 40 százalékkal mérséklik 2030-ra, egy tetszőlegesen választott, 1990 utáni kezdőállapothoz képest.
 

Kövessen minket a Facebookon is!