Helyi hírek 2021. január 11. 16:00

A horgászat a legnépszerűbb szabadtéri kikapcsolódás

A horgászat a legnépszerűbb szabadtéri kikapcsolódás
A Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (BÁCSHOSZ) alighanem a megye legnépesebb szövetsége, hiszen jelenleg is 70 horgászegyesület és mintegy 33 ezer horgász érdekképviseletét látja el. Több mint negyven év alatt nőtt ekkorára a létszám, hiszen 1977-ben, amikor a jogelőd szervezet megalakult, 36 egyesület és 12 ezer fő horgászott szervezett keretek között.

Arról, hogy milyen volt az idei esztendő a megye horgászai számára, arról Kovács Gergely, a BÁCSHOSZ halgazdálkodási szakügyintézője beszélt a bacskiskun.hu-nak.

– Ez az év a horgászok életében is különleges volt az ismert okokból. Habár kissé megváltozott körülmények között, de a megye horgászai egész évben hódolhattak kedvtelésüknek. Ehhez a szabadtéri kikapcsolódáshoz a 67 828 kilogramm méretes ponty szövetségi halasításokon kívül az Agrárminisztérium és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is támogatást nyújtott az intervenciós haltelepítésekkel. Ebben a programban a BÁCSHOSZ kezelésében lévő halgazdálkodási vízterületekre 100 683 kilogramm háromnyaras pontyot telepítettek. Nyáron bepótoltuk a tavasszal elmaradt horgászversenyeinket, amelyeken megyénkből is szépszámú versenyző vett részt – mondta Kovács Gergely. Megtudtuk azt is, hogy az utánpótlás támogatására és ösztönzésére nagy hangsúlyt helyez a MOHOSZ is, és különböző pályázatokkal segíti a szövetségi és egyesületi ifjúsági munkát.
– Ebben az évben sajnos még nehezebb volt a gyermekeket a horgászat szépségeivel megismertetni – tette hozzá a szakügyintéző.

– A BÁCSHOSZ idén tavasszal is folytatta az anyahalbefogási kötelezettségét, amelynek részeként igyekezett kiszolgálni a különböző halszaporító tógazdaságok igényeit megfelelő mennyiségű és minőségű anyahalakkal. Ez a tevékenység többek közt olyan preferált halfajokat céloz, mint a balin, a compó, a dévérkeszeg, a jászkeszeg, a márna, a menyhal, a paduc, a széles kárász és a dunai vadponty, amelyeknek a BÁCSHOSZ egyúttal elismert tenyésztő szervezete is. Ebben az évben már sikeresen átadtunk a Mega­fish Kft. számára 10 kiló balint és 13 kiló paducot, a Tógazda Halászati Zrt.-nek 50 kiló dévérkeszeget azzal a céllal, hogy az anyaállományt továbbszaporítsák. A szövetség a hatósági engedéllyel rendelkező halászatok során minden szabályt betart, ezért a tevékenységük jól elkülöníthető a rapsicok módszereitől. Ezek a jelek a passzív módszereknél jól láthatóan rögzítve vannak az eszközökön. Aktív egyenáramú halászat esetében a halászó engedélyes, „halkutatás” feliratú láthatósági mellényben dolgozik, és a tervezett munkálatokat előzetesen bejelenti az illetékes hatóságoknak – mondta el Kovács Gergely.

Menyhalat telepítettek a bajai és paksi Dunán

Az év elején végzett sikeres menyhalanya-befogási tevékenységnek köszönhetően májusban a BÁCSHOSZ előnevelt menyhalat telepített az általa halgazdálkodási kezelésben lévő Baja-Dunára (1493–1465 fkm) és a Paks-Dunára (1564–1520 fkm). Mindkét víztest esetében 5000-5000 menyhalat helyeztek a folyamba. A halakat a bajai Megafish Kft. termelte és szállította.

 

Kövessen minket a Facebookon is!