Közélet 2014. október 2. 16:30 Forrás: hirado.hu

Veszélyes netes fizetési mód terjed

Veszélyes netes fizetési mód terjed
Megjelentek olyan szolgáltatók, amelyek a vásárlók internetbankos, titkos adatait, például a felhasználónevüket és az azonosító kódjukat kérik el, majd ez alapján helyettük intézik a fizetést. A jegybank arra figyelmeztet, hogy így bárki hozzáférhet a bankszámlához és bármekkora összeget le is emelhet róla.Majdnem az ötszörösére nőtt 2010 óta az online vásárlások értéke. Tavaly már több mint 200 milliárd forintot költöttek az emberek a webáruházakban. Az internetes vásárlások terjedésével új szolgáltatók is megjelentek. Például olyan cégek is beléptek a piacra, amelyek újfajta fizetési lehetőséget kínálnak. Ennek az a lényege, hogy elkérik az ügyfél internetbankjának adatait, vagyis hozzájutnak az összes titkos azonosítóhoz és kódhoz. Ezután a tényleges fizetést már ők intézik.

Soha nem látott könnyedséggel fizetheti ki online vásárlásait! - így hirdeti magát az egyik ilyen szolgáltató saját internetes felületén. Azzal igyekeznek megnyerni a felhasználókat, hogy gyors, egyszerű és biztonságos, ha rajtuk keresztül fizetnek.

A Magyar Nemzeti Bank viszont arra figyelmeztet, hogy rendívül kockázatos kiadni a netbankos azonosítókat, mert azok visszaélésre adnak lehetőséget. Binder István, a felügyeleti szóvivő a Híradónak azt mondta: megvan a veszélye, lehetősége annak, hogy bizony ezek az adatok, kódok bármilyen módon kikerülnek és adott esetben rosszhiszemű felhasználók eltulajdonítanak ügyfélpénzeket az ügyfél számlájáról.

Ráadásul kártérítést sem kérhet a fogyasztó, ha maga adja ki saját netbankjának titkos azonosító adatait. A Magyar Nemzeti Bank szerint az is problémát jelenthet ilyen fizetésnél, hogy ezek a szolgáltatók jellemzően külföldi cégek és nehezebb velük felvenni a kapcsolatot.
 

Kövessen minket a Facebookon is!